Perníčkův sen naplňuje sny všech milovníků tradičního českého perníku

15. březen 2024

Perníčkův sen je úspěšné rodinné perníkářství, které vsadilo na staročeský design a kvalitu tradičních perníčků. Obchůdek s perníkem navíc skutečně vypadá, jakoby si ho někdo vysnil. Je to i částečně pravda. Jeho majitelka paní Ivana Andrle kdysi perníčky zdobila pouze svým dětem. Život jí ale do cesty přivedl zavedené perníkářství i partnera, bez kterého si své perníkové podnikání už nedovede představit.

Pokud máte rádi atmosféru velikonočních trhů, na mnoha místech Středočeského kraje můžete u stánku potkat perníkářství Perníčkův sen. Určitě vás pak upoutají jejich barevné, nápadité i voňavé perníčky se staročeským nádechem.

Toto rodinné perníkářství před deseti lety společně založili paní Ivana Andrle a Miloš Frydrych. Přitom oba měli původně jinou profesi. Paní Ivana vystudovala stavební průmyslovku a dlouho pracovala v kanceláři. Chtěla ale mít svůj vlastní podnik, a tak si otevřela menší bistro, které několik let vedla. Když se dozvěděla o zavedeném pražském perníkářství, které bylo v likvidaci a na prodej, neváhala. Doma totiž svým dětem celý život na Vánoce zdobila perníčky a tato práce se jí líbila.

Velikonoční perníčky, které chutnají a mohou posloužit i jako voňavá dekorace

Perníkářství se podařilo znovu oživit

Obchůdek měl sice tradici, ale pro úspěch bylo nutné ve své podstatě vše znovu vybudovat. Cesta k úspěšnému perníkářství byla specifická i tím, že obchůdek je přímo v historickém centru Prahy v Haštalské ulici. Bylo nutné navázat na zavedené perníkářství, které ale příliš neprospívalo. Původní perníkářství bylo navíc spojené s cukrárnou.

Paní Ivana Andrle si brzy uvědomila, že je nutné k sobě především najít kvalitní tým. A také změnit celkový design obchodu i samotnou kvalitu perníčků. Zaměřila se pouze na tradiční zdobené perníčky a svému obchůdku vtiskla staročeský ráz. Dnes spolu s dalšími kolegyněmi vymýšlí různé perníkové figurky. Obzvláště si potrpí na jejich bohaté a barevné zdobení.

Některé druhy perníčků jsou celoroční a se staročeskou dekorací z bílé cukrové pasty vypadají jakoby byly zabalené v krajce

Vůně, která provoní celý byt

Různé perníkové motivy a postavičky se tu obměňují během celého roku podle svátků i ročního období. Právě před Velikonocemi tu najdete nepřeberné množství velikonočních motivů. Perníčky jsou neuvěřitelně barevné a vypadají jako umělecká díla. Obzvláště ty staročeské s ornamenty z bílé cukrové polevy, které vypadají jako krajka.

Pokud do perníkářství Perníčkův sen přijdete, mile vás překvapí i jejich kořeněná vůně. Výrobu voňavého těsta má na starosti partner paní Ivany Andrle, technolog Miloš Frydrych. I jeho cesta k perníčkům byla netradiční. Původní profesí reklamní grafik se díky paní Ivaně postupně stále více zapojoval do chodu perníkářství. Dnes je jeho hlavní náplní práce příprava různých druhů perníkových těst. Původní staročeský recept na perníky sice ve svém základu ponechal, začal ale experimentovat s chutí a především s kořením. Postupně si vypracoval několik druhů těst, která osloví každého.

Perníčky jsou jemně štiplavé, kořeněné a doma vám provoní celý byt. Je to i díky tradičnímu používání sádla, které přidáním do těsta podtrhuje chuť koření. Pan Miloš Frydrych je velkou pomocí i na všech trzích. Paní Ivana se občas směje, že by stánek sama nepostavila.

Perníčky z Perníčkova snu jsou ve výsledku jedinečné právě díky tomu, že do nich každý z celého Perníčkova týmu vloží to nejlepší ze svého umění a znalostí. A pro paní Ivanu je dnes celý tým rodinou.

Úspěšný tým perníkářství Perníčkův sen
Spustit audio