Petr Arenberger: Svědění atopického ekzému způsobuje muka, musí se hodně mazat

20. květen 2013

S prof. MUDr. Petrem Arenbergerem, DrSc., MBA jsme mluvili o léčbě atopického ekzému.

Zaměřili jsme se na příčiny vzniku tohoto kožního onemocnění. Povídali jsme si o tom, s čím se potýkají lidé a děti, kteří mají atopický ekzém. Věnovali jsme se způsobům řešení tohoto onemocnění.

Atopický ekzém je často spojován s alergiemi. Může se ve skutečnosti vyskytovat i u dětí nebo dospělých, kteří žádnou alergií netrpí. Pokud přece, jedná se nejčastěji o alergii na roztoče.

Ekzém mohou vyvolat roztoči i některé potraviny

Přibližně polovina dětí a více než třetina dospělých s atopickým ekzémem zároveň trpí také nějakou formou alergie. Zatímco vztah mezi alergií na roztoče a vznikem atopického ekzému je zřejmý, o vlivu potravinových alergií je toho zatím známo poměrně málo. Některé druhy potravin mohou sice u citlivých jedinců podněcovat vznik nebo zhoršení ekzému.

Jihlavská lékařka Iva Pernicová připravuje alergeny na kožní testování

Atopický ekzém a alergie u dětí

Procento dětí, které kromě atopického ekzému zároveň trpí ještě nějakou formou alergie, se celosvětově výrazně liší mezi jednotlivými zeměmi. Z epidemiologických studií je patrné, že v bohatých zemích Evropy je současný výskyt ekzému a alergie podstatně častější, než například v chudých afrických zemích.

Mezi dětskými pacienty dále platí, že v těžších případech atopického ekzému je současný výskyt alergie častější. A také u dětí, u kterých dojde k rozvoji ekzému už v raném dětství.

Ekzém (dermatitida)

Atopický ekzém a alergeny

Alergeny ve vzduchu mohou zhoršovat projevy atopického ekzému. Některé novější studie odhalily souvislost především mezi množstvím roztočů v domácím prachu a výskytem atopického ekzému. V domácnostech s nejmenším množstvím alergenů byl výskyt atopického ekzému u dětí zhruba 5 procent. V domácnostech s nejvyšším výskytem roztočů a jejich alergenů vzrostl výskyt ekzému na přibližně 14 procent.

Mezi nejčastější potravinové alergeny patří mléko, vejce nebo arašídy. Poměrně překvapivé zjištění se týká poslední velké skupiny alergenů, a to alergenů pylových. Přestože alergie na pyl patří k nejčastějším alergiím vůbec, přecitlivělost na pylové alergeny se v souvislosti s atopickým ekzémem vyskytuje poměrně zřídka.

Zdroj informací: www.pylovasluzba.cz

Spustit audio