Petr Nejman ve svých fotografiích zdokumentoval posledních šedesát let města Rakovník

5. leden 2024

Petr a Pavel Nejmanovi spolu vyrůstali a jako dvojčata se vzájemně celý život podporovali. Měli ale od mládí také společného koníčka – fotografování. Zatímco Pavel často cestoval, Petr zůstal věrný Rakovníku. Velké množství jeho fotek Rakovník zachycuje tak, jak se vyvíjel během posledních 60 let.

Bylo jim čtrnáct let, když Petrovi a Pavlovi dědeček ve sklepě ukázal stařičký fotoaparát a ukázal jim, jak se při tehdejších technických možnostech vyvolávaly filmy. Dnes je oběma bratrům – dvojčatům přes 80 let, stále fotí a tak jako celý život, vzájemně se podporují a předávají si z fotografování zkušenosti, i když si za svůj život jako fotograf každý našel svou vlastní cestu.

Zatímco Pavel často cestoval a jeho fotky zachycují krásy dalekých exotických zemí, Petr zůstal věrný Rakovníku. Velké množství jeho fotek Rakovník zachycuje a dokumentuje tak, jak se vyvíjel během posledních 60 let a cenné jsou především jeho fotky nočního města.

První fotoaparáty dnes připomínají hračky pro děti

První fotoaparát si koupili společně za své první peníze. Byla to stařičký fotoaparát Flexaret. Brzy poté si pak pořídili německý fotoaparát Altisa, jednoduchý, má jeden čas a jednu clonu. Z dnešního pohledu fotoaparát pro děti. Pro patnáctileté kluky to byl ale hotový objev, který jim změnil život.

Rakovník objektivem fotografa Petra Nejmana

Petr navíc rád maloval a rychle tak objevil kouzlo fotografování, které je mnohem rychlejší. V čem je ale jiné? Mnohem více si musí všímat různých situací ve svém okolí. Tu, která ho zaujme, se snaží vyfotit. Dnes má ve svém bytě doslova sbírku starých fotoaparátů, nejen svých, ale také přátel. Fotografování totiž oba bratry provázelo a bavilo po celý život a bylo nutné se postupně přizpůsobovat i technologickému vývoji.

AMFORA sdružuje rakovnické fotografy

V roce 1964 se v Rakovníku pod vedením Karla Koubka uskutečnil kurz fotografování, ve kterém bylo přibližně třicet zájemců. Tento nestor fotografie sice mnohé z nich inspiroval, po skončení kurzu ale u fotografování vydrželo pouze přibližně deset mladých nadšenců. Tehdy se Petr a Pavel Nejmanovi rozhodli spoluzaložit místní fotoklub AMFORA (Amatérská fotografie Rakovník). Klub má dnes mnoho členů a pravidelně organizuje členské výstavy i soutěže.

Rakovník objektivem fotografa Petra Nejmana

Mít zázemí ve fotoklubu je pro Petra Nejmana důležité i dnes. Členové si vzájemně předávají zkušenosti a inspirace. Pro všechny je to také důležité kvůli neustálému technologickému vývoji, který přináší stále nové a nové možnosti při fotografování. Podle Petra Nejmana se navíc fotografování dá naučit pouze do určité míry. Dobrý fotograf musí mít určitě vrozené schopnosti a talent, a musí umět skloubit mnoho aspektů. Musí umět pracovat s barvou, rozlišovat světlo a zkrátka mít postřeh. Dobrá fotka sice může být náhoda, ale většinou musí fotograf počkat na správný okamžik a občas i mít dost trpělivosti.

Z domova i ze světa

Ačkoliv Petr a Pavel Nejmanovi spolu fotili od mládí, postupně si každý našel svou vlastní cestu. V začátcích především oba fotili město Rakovník. Bez fotoaparátu se nikam nevydali.

Pavel později fotil více v exotických krajinách, ale Petr svému rodnému městu zůstal ve fotografiích věrný. V době jeho začátků bylo málo fotografů. Město postupně ve svých fotkách zdokumentoval a dalším generacím zachoval jeho krásu. Především jsou cenné jeho noční fotografie města, které ve své době dělal jako jediný. Dnes vzpomíná, že to občas bylo i nebezpečné. Nikdy nevěděl, koho s drahým fotoaparátem na stativu potká, raději chodil ve dvou.

Rakovník objektivem fotografa Petra Nejmana

Od fotokomory v koupelně po digitální fotoaparát

Množství fotek z celého svého života má Petr Nejman perfektně roztříděné, stejně tak recenze a články o velkém počtu výstav, které společně připravili s bratrem Pavlem. Byly to výstavy autorské i v rámci fotoklubu AMFORA. Fotky Petra Nejmana byly krásné vždy. Měl fotoaparát připraven kdykoliv se naskytla nějaká zajímavá situace nebo krásná scenérie města.

Na jeho více než šedesátileté tvůrčí práci je ale také vidět, jak jeho fotografie ovlivňoval  technologický vývoj. S nadsázkou sice říkal, že digitální fotografie ho v důchodu mine, opak je ale pravdou. V počátcích si svou fotokomoru udělal z rodinné koupelny. Celý život ale pracoval v místní továrně RAKONA a díky vstřícnosti vedení si mohl udělat téměř profesionální fotokomoru přímo v areálu továrny. Když nový vlastník zjistil jeho fotografické schopnosti, vedení Petra Nejmana požádalo, jestli by mohl působit jako firemní fotograf. Ovšem pod podmínkou, že již začne fotit zcela digitálně.

Naštěstí digitální fotografii již ovládal bratr Pavel, který bratrovi rád pomohl. Bylo nutné si pořídit nejen digitální fotoaparát, počítač a naučit se mnoho dalších věcí, nicméně stálo to za to. Po prvním stařičkém fotoaparátu Flexareta jsou digitální fotografie skutečně jako „z jiného světa“. Množství digitálních fotografií pečlivě seřazených v mnoha složkách nového počítače i nové technologické možnosti ale stály za námahu naučit se něco nového. Pravdou však zůstává, že bez citu, postřehu, trpělivosti i jistého fotografického talentu většinou krásná fotka nevznikne.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.