Petra Veselá se po vážném úraze vrací k malování. Chystá první výstavu

25. únor 2017

Petra Veselá je talentovaná malířka, která svou vůlí dokázala překonat těžký handicap po vážném úraze. Dnes připravuje svou první výstavu obrazů.

Lidé, kteří překonají svůj handicap a i po těžké nemoci nebo po úraze se dokáží vrátit ke svým zájmům, mohou v mnohém inspirovat a posílit ostatní. Cesta na zkoušky na vysokou školu Petře Veselé navždy změnila život. Vážná autonehoda na dálnici, kterou zavinil jiný řidič, měla trvalé vážné následky.

Petra je upoutána na vozík a je zcela závislá na pomoci ostatních. Přesto neztratila optimismus a dokázala se vrátit ke svému koníčku - k malování. A to tak úspěšně, že v létě připravuje svou první výstavu.

„Musím říct, že ze začátku to bylo těžký, nemohla jsem hýbat vůbec ničím. Postupně se to začala zlepšovat, že jsem rozhýbala alespoň paže, ale s prsty se to nepovedlo. Já jsem ale hrozně toužila po tom, abych mohla dělat to, co jsem dělala před úrazem. Sport nešel a tak si mamka vzpomněla, že bych mohla malovat, protože jsem ráda malovala, když jsem byla malá. A protože nemám úchop, taťka vymyslel nasadit mi štětec do takového molitanového válečku, abych to v ruce udržela. Postupně jsem se dostala k olejomalbě,“ vzpomíná na své začátky Petra Veselá.

Ze začátku to bylo podle jejích slov těžké. „Namalovala jsem pár čárek a byla jsem hodně unavená. Ruka strašně bolela. První obrázek mi trval namalovat tři měsíce,“ dodala. Nejdřív si pastelkou načrtne motiv a ten se pak snaží vybarvovat.

Malování bere zároveň jako proces uzdravování. „Je to pro mne taková velká ergoterapie, protože vést ruku tam, kam se chci trefit, to je pro mne velmi náročné,“ říká Petra.

Obrazy Petry Veselé
Obrazy Petry Veselé
Spustit audio