Pěvecký sbor Chrapot posluchače baví. A navzdory názvu zpívá čistě

18. červenec 2022, aktualizováno

Píší o sobě: „Jsme amatérským sborem s velkým, veselým, barevným a nebojácným hudebním srdcem, které pro své fanoušky tluče už 28 let. Říkají o nás, že lidé, odcházející z našich koncertů, si svítí sami na cestu. To proto, že jsou nabití pozitivní energií, dobrou náladou a také rozesmátí od ucha k uchu. Možná, že tyto hlasy hodně přehání, ale možná také ne. V každém případě se snažíme, aby tomu tak bylo. A zdá se, že se nám daří.

Mezi našimi členy najdete příslušníky nejrůznějších profesí a věkových kategorií. Někteří zde zpívají od samého založení sboru a některým zaklepala na dveře dospělost teprve nedávno. A přece si rozumíme, podporujeme se, společně se radujeme, ale hlavně zpíváme a zpíváme. Spojuje nás vzájemné přátelství a chuť přijímat nejrůznější pěvecké výzvy napříč všemi hudebními žánry.

Navíc máme hodně velkých hudebních štěstí. Jsou jimi osobnosti české hudební scény, které se nebojí spolupracovat s amatérským sborem, jako v minulosti například hudební skladatel Vadim Petrov nebo v současnosti dirigent a klavírista Jiří Knotte, učitel konzervatoře v Teplicích, který s námi příležitostně vystupuje. A také dirigentka, která o náš sbor pečuje – usměvavá, roztančená, stále pozitivně naladěná a nápady překypující Majka Maříková.Poslechnout si nás můžete na pravidelných jarních a vánočních miniturné, vernisážích, festivalech, svými vystoupeními podporujeme akce nejrůznějších spolků a organizací.

Sbormistryně Chrapotu Marie Maříková

Od roku 2012 jsme členy Unie českých pěveckých sborů a spolupracujeme s Mělnickým kulturním střediskem.

V roce 2018 jsme nahráli své druhé profi CD. Některé sborové úpravy pro nás udělal na míru výše zmíněný pan Vadim Petrov.

Scházíme se pravidelně každé úterý v Masarykově kulturním domě od září do června, kdy pilně zkoušíme. V tuto chvíli náš sbor čítá 25 členů. Jsme rozděleni do 4 hlasů: soprán, mezzosoprán, alt a ‚chlapi‘.“

Pěvecký sbor si můžete poslechnout naživo na mnoha vystoupeních, kalendář najdete na webu chrapot-melnik.cz.

A proč se pěvecký sbor jmenuje Chrapot a jaký ohlas název má? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio