Pivo - jak nám pomáhá i škodí

5. červenec 2012

Vše o pivu - jak pomáhá, ale i ohrožuje naše těla, jaké jsou jeho účinky, jak často si ho můžeme dopřát.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Léto s pěnou proniklo tentokrát i do toho čtvrtečního odpoledního času, kdy pravidelně vysíláme seriál Hubněte zdravě. Takže budeme se bavit o pivu s paní doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Dobrý den.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den, já už tady šustím papíry, jak možná všichni slyšíte, protože o pivu je toho napsáno neuvěřitelně mnoho. A mně, když jsem se chystala tady na ten vstup, tak mě zaujalo takových věcí, že jsem si řekla, že my to tady odvysíláme a já se tomu pivu půjdu ještě znovu věnovat.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Paní doktorko, my často mluvíme v tomto pořadu o složení různých věcí. Mluvíme o bílkovinách, o vláknině, tucích, cukrech. Kolik čeho je z toho v pivu, když je vlastně pivo potravina, ne?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dalo by se velmi jednoduše říct, pivo tedy není potravina. Už český název pivo hovoří, že je to nejobvyklejší nápoj, který se pije. Takže pivo je opravdu voda hlavně. Ta kvalitní voda je základem a vlastně nejdůležitější součástí českého piva. Vůbec všechny lokality, kde to pivo je, tak vždycky musí mít velmi kvalitní zdroj pitné vody. Tudíž ono je vlastně zdrojem zavodnění. Což je velmi dobrá informace. Samozřejmě pivaři jásají. Já budu pokračovat v tomto velmi pozitivním duchu dál, takže pivo obsahuje další zhruba dva tisíce biologicky aktivních látek a tudíž je považováno za jeden nejlepších vlastně iontových nápojů, protože obsah kysličníku uhličitého a dalších látek z něj dělá vlastně nápoj, který je velmi podobný složení krevní plazmy, řekněme, jo, takže je to báječný nápoj, obsahuje vitamíny skupiny B, zejména teda B1. To je dokonce tři procenta denní spotřeby v jednom litru. Tady chci jenom všechny, kdo opět jásají, upozornit, že na detoxikaci alkoholu obsaženého v pivu spotřebováváme šest procent denní potřeba thiaminu, takže v podstatě chroničtí pivaři B1 ztrácejí, ano, právě díky té detoxikaci. Já ještě pokračuju, obsahuje třicet až padesát gramů alkoholu v jednom litru. To záleží na tom, jestli je to desetistupňové pivo, nebo jestli je to pivo dvanáctistupňové nebo vyšších stupňů. To důležité na tom je, že alkohol, obsažený v pivě i jinde, má vysokou kalorickou hodnotu, někde mezi kalorickou hodnotou bílkovin a tuků. Je to sedm kilokalorií na gram. A to začíná být významné pro naše posluchače. A další jsou další vitamíny skupiny B, zhruba 400 až 500 kilokalorií obsahuje jeden litr piva. Zase záleží, jedná se tady o světlé pivo, takže záleží zase na tom, kolik se toho vlastně zkonzumuje. Další, co to obsahuje, jsou flavonoidy, které mají antioxidační účinek. Obsahuje škroboviny, vlastně zbytky kvasnic, zase záleží na typu piva. Čili těch látek, já nevím, hořčík, je taková spousta, že opravdu pokud konzumujeme pivo s mírou, teď myslím míru s malým i velkým M, tak dochází k tomu, že v podstatě dostáváme docela dost důležitých látek, ale ten míra je důležitý.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A jaké účinky to může mít, když tu míru nebo toho Míru překročíme, o tom si s paní doktorkou budeme povídat hned po další písničce.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Vracíme se v našem povídání a v seriálu, kde hubneme zdravě i k tomu, že máme léto s pěnou. A tak naším tématem je dnes pivo a obezita. Vy jste tady tak jakoby naznačila i ty pozitivní účinky, nicméně i to, že záleží na té míře. Jaké účinky to může mít, tedy to naše pivo na nás, když to přeženeme, nebo kde je ta míra?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak za prvé bychom se vlastně měli zabývat tím, že u nás je běžná dávka piva větší než v celé západní Evropě. Ona je větší v tom smyslu, že my běžně nebo naši konzumenti běžně konzumují velké pivo, to znamená půl litru. Zatímco všude na západ od nás se konzumuje pivo v podobných množstvích jako víno, čili dvě nebo tři deci. Tohle taky vlastně způsobuje, že Česká republika se řadí na první místo v konzumaci piva. A pivo je naším tradičním hospodským nápojem. Říká se vlastně, i pivař a pivař od vinaře se velmi výrazně liší, protože pivař je konzument piva, zatímco vinař je výrobce vína.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Liší se i postavou.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Samozřejmě, tady bych chtěla zase citovat bonmot z našich hospod, pivo dělá hezká těla. Je to míněno určitě jako fór. Ta hezká těla jsou totiž těla, která trpí obezitou typu jablko, to znamená takovou tou obezitou, kde je největší břicho. A dokonce se i říká pivní břich. A tady už začínáme mít ty problémy, protože pivo obsahuje chmel, který dráždí sekreci žlučových kyselin, to znamená, že konzumace piva v souvislosti s tučným jídlem, což je opět naše specialita, hospodské jídlo, velmi tučné, utopenci například, že jo, to jsou takové ty naložené buřty, hermelín naložený. Takže tyto dvě věci, pokud se zkombinují, tak je výrazně ohrožena slinivka břišní. A to tak, že může dojít k akutní pankreatitidě, tedy zánětu slinivky břišní, což může být i smrtelná záležitost.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Při konzumaci jednoho jídla nebo pravidelného?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
I jednotlivě i pravidelně. Záleží na tom, jak ten člověk má vlastně tu slinivku břišní zdravou, nebo nemá. Další, co se děje, pivo přináší poměrně značný kalorický příjem. Zase záleží které pivo, protože například piva tmavá nebo piva sladová obsahují až 43 gramů sacharidů. To znamená, v půllitru, to znamená, že to pivo vlastně nahradí oběd jako z hlediska sacharidů.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Jsem na začátku říkal, že je to skoro potravina, ne?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Takřka potravina, až na ten alkohol, protože bohužel alkohol je toxin a na jeho detoxikaci tělo musí vynaložit neuvěřitelnou práci jater. Proto pivo je nejčastější příčinou tedy naší u nás jaterní cirhózy, ztukovatění jater a nádorů jater. Tam, bohužel, ta cesta od ztukovatění, přes chronický zánět, cirhózu až po nádor je cestou nevratnou. To znamená, lidé, kteří opakovaně konzumují pivo, přestože játra dost regenerují, pokud se dostanou do fáze cirhózy, tak už ta cesta v podstatě je jenom k nádoru jater. Takže tady bych velmi výrazně varovala. Další, co může působit konzumace alkoholu, protože u nás konzumujeme nejvíc piva, tak bohužel tedy také piva a tučných pokrmů, což zase u těch pivařů jde dohromady, je například u žen rakovina prsu. Samozřejmě mohou to být nádorová onemocnění trávícího traktu. Kdysi v Dánsku byla dělána, myslím, tuším, v roce 2006 zajímavá studie, že vlastně profil stravy konzumenta vína se zásadně liší od profilu stravy konzumenta piva. Konzument vína si vybírá třeba zvěřinu, vybírá si kvalitní luštěniny, vybírá si prostě zajímavé typy, třeba kvalitní sýry, zajímavé typy jídla. Je to určitý gurmed, francouzsky tedy labužník, nikoliv žrout. Zatímco typický konzument piva vybírá párky, vybírá smažený sýr a vybírá další jídla, která už svou podstatou vlastně se zdravou stravou vůbec nemají nic společného. Opět kombinace pivo a tento typ hospodské stravy má daleko víc negativních dopadů na organismus než tomu má vlastně konzumace vína a těch kvalitnějších potravin.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Varuje na Regionu doktorka Kateřina Cajthamlová.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Vracíme s v létě s pěnou k povídání o pivu a také o vztahu pivo, obezita, pivo, hubnutí a řešíme to s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Co nealkoholická piva? Mluvili jsme o alkoholické složce, ale jsou tedy i nealkoholická, tam by alkohol být neměl.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Samozřejmě pokud někdo čte složení, tak si všimne, že na tom pivu je přímo uvedeno, že obsahuje 0,5% alkoholu. To znamená, někdo, kdo abstinuje od alkoholu, tak by neměl pít ani nealkoholické pivo. A někdo, kdo řídí, tak by opravdu měl sledovat i kolik těch nealkoholických piv vypije. Tady chci upozornit, že u nás se vlastně nejčastěji konzumují piva, která mají čtyři až pět procent alkoholu, to je vlastně desítka, ta má čtyři procenta. A dvanáctka má kolem těch pěti procent, ale může mít i víc. Ta toto jsou vlastně piva, která teda je potom nutno nějakým způsobem odbourat ten alkohol z nich. Chci upozornit, že lidské tělo individuálně metabolizuje alkohol. Existují lidé, kteří ho metabolizují rychleji a lidé, kteří pomaleji.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Jak to poznám na sobě?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
To právě poznám poměrně brzy. Protože ten, kdo metabolizuje alkohol rychle, tak se velmi snadno stává alkoholikem, protože on tak snadno vydrží, rychle ho metabolizuje, chce dohnat vlastně ten efekt množstvím a tím si vlastně ta játra nabourává. To znamená. Lidé, kteří, kterým je špatně po určité větší konzumaci alkoholu, tady to mají paradoxně lepší. To znamená, ten, kdo po určitém množství alkoholu začne zvracet přímo na místě, tak to má báječné, protože je podstatně méně ohrožen. Zatímco ten, který hodně vydrží, urazí toho hodně, tak postupně zvyšuje dávku a stává se v podstatě skoro jistě alkoholikem.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
No a přitom tihle lidé si toho cení. Té vlastnosti, že když mají toto, že jsou na tom lépe.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych jenom chtěla zdůraznit, pro které skupiny hubnoucích je vlastně ten alkohol, obsažený v pivě, nejnebezpečnější. Říkali jsme, že záleží na množství. To znamená, je povoleno, řekněme, dvakrát týdně jedno malé pivo po obědě, kdy ten oběd by neměl být příliš tučný. To může i hubnoucí, ale pokud někdo pije víc než litr piva denně, jednak už je podle našich měřítek považován za alkoholika, a jednak, pokud vlastně sníží konzumaci piva k nule, tak může už jenom tímto zhubnout významné množství tuku z těla, protože to tělo vlastně, pokud zastavíme přísun toxinu, tak neudržuje takovou tukovou vlastně složku ani v játrech, ani v podkoží, protože nemá důvod bránit samo sebe před zvýšenou hladinou alkoholu. Čili doporučuji i hubnutí významně omezit konzumaci alkoholu, pivo v to počítám, a to i nealkoholické. Další je důležité vlastně vědět, jestli nemám cukrovku, tam je absolutní abstinence v podstatě cestou k tomu, že ten člověk nemá výkyvy glykemie, pokud dodržuje i ty další věci. A další věc, pokud už sáhnu ke konzumaci alkoholu, tak by bylo dobré, abych to nedělala v souvislosti a velmi tučným jídlem.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Říká doktorka Kateřina Cajthamlová, odpověděli jsme tedy i na otázku, co dělat, když jsme pivaři a chceme zhubnout a shodit ten pivní břich, jak jsme to nazvali. I to množství piva, vy jste naznačovala malé pivo k obědu jednou týdně, když hubne.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, jednou až dvakrát týdně.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To bude platit i pro toho, kdo by si tu štíhlou linii chtěl dál držet.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Zcela jistě. A co se žen týče, tak tam bych řekla jednou za čtrnáct dní.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Říká tedy ještě jednou doktorka Kateřina Cajthamlová, loučíme se s vámi a přejeme vám přesto pěkné léto s pivem na Regionu.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio