Plísní se zbavíte pouze tehdy, pokud odhalíte příčinu jejich vzniku

8. prosinec 2020

Během zimy se jak ve starých, tak nových bytech a domech mohou vyskytnout plísně. Ty můžeme podle zbarvení rozdělit na zelené, červené, žluté a černé. K nejrozšířenějšímu druhu, se kterým se můžeme doma setkat, patří plíseň černá. Může způsobit mimo jiné alergie, poruchy dýchání, astma a je prokázán i její karcinogenní účinek. Jak se této plísně zbavit poradil Jiřímu Šobrovi Tomáš Sysel z Institutu zdravého bydlení.

V 90 % případů najdete plíseň kolem oken, výplní otvorů nebo v okolí tepelných mostů špatně udělané stavby. „Než použít „chemický koktejl“ plný chloru, doporučuji plíseň prvotně sanovat 70% alkoholem nebo peroxidem vodíku. V každém případě je nutné zjistit příčinu. Jinak se plíseň objeví znovu. Častou příčinou vzniku plísně u nových oken je jejich špatná montáž. To u nových staveb zjistíme většinou po druhé nebo třetí zimě,“ říká Tomáš Sysel.

Plíseň se může objevit v nových i starších bytech

Pokud se plíseň vyskytne ve starších bytech, radí Tomáš Sysel zvýšit teplotu vytápění a lépe větrat. V případě, že se problém objeví po instalaci nových oken, nebojte se reklamace: „Nová okna mají záruku danou zákonem, tudíž špatně namontované okno je vlastně zničené okno. Okno patří mezi nejdůležitější produkty z hlediska funkčnosti stavby, zvláště okna nová.“

Plíseň, která vyráží z omítky při špatné izolaci stěn domu

Černou plíseň můžeme najít v koupelnách a kuchyních, kde při vaření vzniká hodně páry, nebo v ložnicích, kde spíme a vydechujeme vlhký vzduch. „Ohrožené plísní jsou i dětské pokoje. Dnes jsme všichni zavřeni permanentně doma, pracujeme na home office a děti nemohou do školy. Pro klid na práci je necháme v jejich pokoji, kde si hrají a potí se. Dětské pokoje jsou hodně zastavěné hračkami, nábytkem a postýlkami. Nestíháme tam správně topit a větrat, a tak může i u dobré stavby vzniknout riziko černé plísně,“ uvádí Sysel.

Problém tepelného mostu

V případě tzv. tepelného mostu, vznikají plísně většinou v rozích místnosti. „Rohy, to je klasické místo špatně provedeného tepelného mostu. V každém případě bych nejdříve oslovil odborníky, nebo nás na našich webových stránkách Institutu zdravého bydlení, protože se bude jednat o sanační práce,“ vysvětluje.

Okopání omítky až na jádro je při tom až nejkrajnější řešení. „Někdy stačí sanační omítka nebo omítka s obsahem vápna. Ale vždy je to na radě odborníka. Většinou se zaměřujeme na to odstranit plíseň a neodstraníme příčinu. Plíseň ale je hodně vytrvalá a musíme zničit podmínky jejího růstu,“ uzavírá Sysel.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.