Plot kolem kóty 718 v Brdech mizí

25. květen 2009

Zhruba rok obklopoval místo, kde by měl stát americký radar, žiletkový plot. Nechala ho tam umístit bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová, aby tak zabránila odpůrcům radaru pořádat zde protestní akce. Její první náměstek Martin Barták se nyní stal ministrem a plot nechal zrušit. Likvidaci plotu na místě samotném sledoval i náš kolega Zdeněk Hejkrlík.

Ministr obrany Martin Barták rozhodl o likvidaci plotu, který brání v přístupu na místo, kde má podle dohody se Spojenými státy vyrůst radar amerického protiraketového deštníku. Podle mluvčího ministerstva už není oplocení na kótě 718 potřebné.

Plot okolo kóty ve vojenském prostoru vyrostl loni v létě poté, co místo po šest týdnů na protest proti záměru umístit zde americký radar blokovali aktivisté hnutí Greenpeace. Na kótě dokonce vyhlásili svůj "stát". Nakonec je vojenská policie vytlačila a prostor byl oplocen.

Starosta Trokavce na Rokycansku Jan Neoral, jehož obec leží spolu s Míšovem nejblíž radarové lokalitě, rozhodnutí ministra Bartáka přivítal.

Zatím není jisté, zda, případně kdy bude protiraketový radar v Brdech stát. Podepsány jsou dvě základní smlouvy umožňující vznik radaru, neratifikovala je ale zatím Poslanecká sněmovna. Schválil je jen Senát. V březnu zákony vláda ze Sněmovny raději stáhla, opozice se snažila využít nepřítomných koaličních poslanců. Souhlas Senátu platí, poslanci se zatím ke smlouvě nebudou moci vyjádřit.

autor: Zdeněk Hejkrlík
Spustit audio