Po hradech Karla IV. provede turisty nový projekt. Ukáže méně známé památky Posázaví

19. únor 2014

Méně známé památky v Posázaví má turistům představit akce nazvaná Po cestách a hradech doby Karla IV. Přiblížit má také středověký způsob života a cestování. Návštěvníky zavede například do Týnce nad Sázavou, Zbořeného Kostelce, Zlenic či Pořešína.

„Náš hrad v Týnci nad Sázavou je výjimečný a pro návštěvníky zajímavý gotickou věží, láká hlavně jako rozhledna,“ říká kastelánka málo známého hradu v Týnci nad Sázavou Magdalena Stárková Timplová.

Z vrcholu věže je krásný výhled na všechny strany a na děti tam čekají pohádkové bytosti.

„Další zajímavostí je, že ve třetím patře máme letní sídlo netopýra velkého,“ doplňuje kastelánka. O životě těchto nočních tvorů informuje i výstava ve věži.

Na hradě je také sbírka týnecké kameniny, která se vyráběla v předminulém století. Na tu mohou symbolicky navázat i návštěvníci.

„Těšíme se na keramickou pec, děti si tu budou moci dělat keramiku,“ dodává Magdalena Stárková Timplová.

Díky projektu Po cestách a hradech doby Karla IV. budou také vyřešené komplikované přístupy do zřícenin hradů Zlenice a Pořešín. Celý projekt přijde na téměř pět milionů korun.

Občanská společnost Posázaví také podle Jaroslavy Tůmové připravila soutěž pro děti, aby poznaly památky ve svém okolí.

„Chceme je pomocí soutěže přitáhnout k zájmu o region. Děti by literární a výtvarnou formou měly zachytit svůj vztah k památce v okolí,“ popsala soutěž po žáky 8. a 9. tříd.

Z dětských prací bude výstava na hradě v Týnci nad Sázavou. Ti nejlepší se mohou těšit na pětidenní zábavný pobyt na hradě Křivoklátě.

Hrad Týnec nad Sázavou (rotunda) (Střední Čechy - jihovýchod - 03)
autor: haj
Spustit audio