Poděbradské sklárny mají nového majitele

30. duben 2009

Poděbradským sklářům svitla naděje, že budou mít opět práci. Městský soud v Praze potvrdil prodej sklárny poděbradskému podnikateli Pavlu Loudovi. Ten za 61 milionů korun získal budovy sklárny, zásoby, ale i ochranné známky důležité pro výrobu skla. Co tomu říkají tamní skláři a kdy by se v Poděbradech mohlo zase začít tavit sklo, zjišťoval kolega Pavel Pavlas.

Informaci soudu o prodeji poděbradské továrny tamní skláře potěšila. Alespoň ty, se kterými jsme dnes před branou závodu mohli mluvit. Všichni věří, že jejich trápení brzy skončí. Podobně na tom je 55letá paní Miroslava, která ve sklárně pracovala 38 let. Když nedostala v říjnu výplatu, věřila, že všechno bude brzy v pořádku. V lednu, kdy přišla o práci, se jí doslova zbořil svět. Poslední vývoj ji ale potěšil. Věří, že práci brzy dostane zpět a novému majiteli Pavlu Loudovi drží palce.

Nový majitel nám řekl, že ke sklárně a jejím zaměstnancům měl vždy kladný vztah. Obnovit výrobu skla by chtěl do tří až pěti měsíců od doby, kdy mu podnik převede insolvenční správkyně Agáta Lejnarová. Ta nám řekla, že převod zdržovat nebude.

Práci by tak už brzy mohlo získat zpět až 300 sklářů. Mezi prvními to budou technici z provozu, kteří budou muset celou továrnu postupně zkontrolovat. Pak přijdou na řadu obchodníci, aby domluvili zakázky, a na závěr samozřejmě i samotní skláři. Jediného, čeho se teď všichni bojí, je postoj největšího věřitele - Citibank, která byla proti prodeji poděbradské sklárny Pavlu Loudovi. Jestli bude převodu bránit žalobou ale nikdo ze zástupců banky nechtěl komentovat.

autor: Pavel Pavlas
Spustit audio