Podnikatelům se nelíbí mladoboleslavské parkovné

17. prosinec 2004

Živnostníci a podnikatelé z centra Mladé Boleslavi podali na magistrát petici, ve které protestují proti plánovanému zdražování parkovného. Jsou přesvědčeni, že od ledna budou ve srovnání s podnikateli ve zbylé části města diskriminováni.

"Naši zákazníci budou muset platit velké částky za parkovné. To si raději rozmyslí a přestanou do centra jezdit. Zničí nás to," řekl deníku Miloš Fajk z Motocentra. Další diskriminaci cítí podnikatelé v tom, že jejich zaměstnanci budou muset platit vysoké částky za parkování. "Stačí si to spočítat. Při běžné pracovní době vydá pracovník, který musí dojíždět, přes tři tisíce korun každý měsíc," řekl živnostník František Staněk. Vedení města je ale přesvědčeno o tom, že je nutné v centru města nový parkovací systém zavést, aby se regulovala doprava. Vedoucí odboru dopravy magistrátu navíc soudí, že o diskriminaci nemůže být řeč, protože do budoucna se má systém zavádět do celého města. Od ledna má začít platit nový parkovací systém v přesně vymezené zóně kolem historického centra. Na rozdíl od současné praxe tam již nebude možné zastavit bez nějaké formy parkovného. Buď lidé zaplatí za krátkodobé parkování u automatů, nebo si předplatí parkovací karty pro obyvatele a podnikatele v oblasti. Právě podnikatelům se ale tato karta výrazně prodraží, protože místo současných 2400 korun mají zaplatit 10 000 korun ročně. Na většině míst s parkovacími automaty se také zvýší poplatek za hodinu parkovného ze současných deseti na 20 korun.

Nový systém zavádí firma Activ, která bude na jeho dodržování dohlížet spolu s městskou policií. Přesné informace s vymezením mapy parkovací zóny, vyznačením cen parkovného a dalšími pokyny obdrží podle informací ČTK lidé do schránek zřejmě během příštího týdne. V této době by měla začít také fungovat kancelář firmy Activ na Českobratrském náměstí, kde budou vydávat parkovací karty.

Spustit audio