‚Podpásovka, nic neřekli.‘ Zemědělské družstvo přestěhovalo nakažené koronavirem z Čečelic do sousední obce

22. červenec 2020

Nikdo pozitivně testován nebyl, přesto v obci vyskočil počet nakažených koronavirem. Tak to aktuálně vypadá v Klech na Mělnicku. Nedaleké zemědělské družstvo do ubytovny v obci přesunulo desítku pracovníků s pozitivním testem, kteří byli dosud izolováni v Čečelicích. Podle hygieny v tom problém není, místním se to ale nelíbí. „Vnímáme to jako podpásovku,“ řekl pro iROZHLAS.cz starosta. Ředitel družstva ale oponuje: „Přece je nevyhodím.“

V obci Kly na přelomu týdne z ničeho nic vyskočil počet nakažených koronavirem. Nikdo z tamních obyvatel ale zároveň pozitivně testován nebyl.

Postarali se o to pracovníci nedalekého zemědělského družstva, respektive jejich zaměstnavatel, který je přestěhoval do ubytovny v katastru obce.

Na vývěsce obecního úřadu v Klech se tak v pondělí mohli lidé dočíst, že v obci je nově patnáct pozitivně testovaných lidí, přičemž jedenáct z nich je izolováno na ubytovně. „Nejde o žádné nové ohnisko, ani o nové případy. Jsou to lidé z Čečelic,“ řekla pro iROZHLAS.cz ke skoku v počtu nakažených v obci mluvčí středočeské hygieny Dana Šalamunová.

Právě z Čečelic přišla minulý týden zpráva, že se koronavirem nakazila přibližně desítka agenturních pracovníků Zemědělského družstva Dřísy, které firma izolovala na tamní ubytovně. Teď se je rozhodla přesunout.

Přesun osob s nemocí covid-19 do obce vyvolal mezi tamními obyvateli rozruch. „Sedím na poměrně horké židli,“ přiznal pro iROZHLAS.cz starosta obce Kly Pavel Michalíček z uskupení Tradice venkova.

„Jsme lidem nejblíž, takže to házejí na hlavu nám. Jemnější reakce jsou ve stylu, proč jsme je sem vzali a proč jsme neudělali nic proti tomu, aby tady byli.“

Jako starosta toho ale Michalíček moc nezmůže. Vykázat nakažené z katastru obce, jak ho vyzývají lidé třeba na facebookovém profilu obce, nepatří mezi jeho pravomoci. Stejně tak ani on sám nemá přesný přehled, kolik nakažených v obci je. Od dubna totiž starostové tyto informace nedostávají.

„Nemluvím o jménech, to nikdo nepotřebuje. Neznáme ale ani počty nebo přibližné polohy,“ řekl. O stěhování covid pozitivních pracovníků se ostatně dozvěděl náhodou. „V pondělí ráno mi to jako neověřenou informaci řekl jeden občan a prosil mě o ověření. Začal jsem tedy pátrat a nebýt toho, tak nevíme nic.“

‚Podpásovka‘

Samospráva v Klech tak podle svého starosty dosud nemá o oficiálních číslech informace. „Pozitivních má být patnáct lidí, z toho jedenáct na ubytovně,“ řekl.

Kvůli události se Michalíček obrátil i na ministra zdravotnictví Adama Vojtěch (za ANO). V dopise ho vyzývá, aby postup zemědělského družstva a krajské hygienické stanice prověřil.

Hygienici podle Šalamunové nemohou nikomu přikázat, kde se má po pozitivním testu izolovat. „O tom nerozhodujeme. Musí být zajištěna izolace a nám musí být nahlášeno kde. K tomu došlo,“ řekla.

Podle ní navíc družstvo zajistilo vše potřebné. „Jsou v izolaci, mají zajištěné zásobování zvenku, takže podmínky jsme uznali za vyhovující,“ dodala.

Starosta Kel chápe, že nakažení musí být někde izolováni, nechápe ale, proč byli přesunuti. „Vnímám to jako podpásovku,“ dodal s tím, že od začátku epidemie se obec starala o své občany a jako jedna z prvních v kraji rozdávala lidem dezinfekci.

‚Přece je nevyhodím‘

Důvod přesunu částečně objasnil ředitel družstva. „Dělali jsme hloubkovou dezinfekci. Přece je nevyhodím na ulici,“ řekl pro iROZHLAS.cz Igor Mäsiar s tím, že se zrovna vrátil z dovolené a nemá dostatek informací.

„Podívejte se, momentálně na to nemám čas. Jsem tady sám, všichni jsou v karanténě. Já se musím v první řadě postarat o to, aby se posbírala úroda,“ dodal s tím, že obsáhlejší stanovisko může za společnost poskytnout až ke konci týdne. Zastoupit ho v tomto ohledu nemohl dle jeho slov ani nikdo jiný.

Na Mělnicku je aktuálně podle statistik hygieniků 28 nakažených. Víc jich v kraji má jen Praha-západ (41) a Kutnohorsko (51).

autor: Martin Zíta | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio