Pokud na vozovce usmrtíte divoké zvíře, dotýkejte se ho pouze v ochranných rukavicích. Lesní zvěř může přenášet kožní onemocnění i zánětlivé onemocnění mízních uzlin

1. červenec 2020

V přírodě číhá nebezpečí nejen od obávaných klíšťat, ale také od volně žijící divoké zvěře. Na pozoru se mějte především před příliš krotkými zajíci, kteří vás mohou nakazit tularémií. A pokud při cestě na dovolenou vozem usmrtíte lesní zvěř, odkliďte jí z vozovky pomocí ochranných rukavic. Radí MUDr. Petr Grenar.

Začínají prázdniny, léto je už v plném proudu a brzy budeme mít během dovolených mnohem více příležitostí dostat se ve volné přírodě do kontaktu se zvířaty. Nebezpečí číhá nejen od obávaných klíšťat, ale také od volně žijící divoké zvěře. Navíc díky zvýšenému letnímu cestovnímu ruchu přibývá zvířat, která končí svůj život pod koly automobilů. Po případném usmrcení bychom ale padlé zvíře na silnici neměli nechávat, a už vůbec ne ho převážet domů například při vidině chutného srnčího na víně nebo zajíci na smetaně.

Není zajíc jako zajíc

Pod koly automobilů nejčastěji končí svůj život zajíci a srnky. Ovšem byť se může jednat o zvěř z hlubokého lesa, její konzumace rozhodně není bezpečná a navíc je případný odvoz uhynulé zvěře po srážce s automobilem ve své podstatě pytláctví a je protiprávní. Je to i nebezpečné. Jedná se o anonymní zvíře, o kterém nic nevíte. Pokud je to možné, zvíře odstaňte z vozovky, ovšem dotýkejte se ho pouze v ochranných rukavicích. Zároveň kontaktujte policii nebo místního mysliveckého hospodáře regionu. Ačkoliv Jiná situace je, pokud je zvíře střeleno na honu. Většinou vidíme, jak zajíc rychle běží, což je ostatně potvrzením jeho dobré zdravotní kondice. Zkušený myslivec odhadne, jestli je zvíře nemocné nebo není. Navíc jsou v případě honitby v dané oblasti vždy známé epidemiologické rozbory případných nemocí, u kterých je nebezpečí přenosu na člověka.

Pozor na krotké zajíce

V lese se můžeme dostat do blízkosti především k mladým zajícům, „březňákům“, kteří ještě nemají dostatečně vyvinutou rychlost běhu a nejsou tak obezřetní. Hlavně děti mají tendenci zajíčky pohladit…Pokud potkáte vyloženě krotkého a přítulného zajíce, je zcela určitě nemocen a infikován chorobou, která může být rizikem i pro vás. Nejčastěji hrozí přenos infekční tularemie, zánětlivého infekčního onemocnění, které postihuje mízní uzliny, je nepříjemné a dlouhodobé. Dá se sice efektivně léčit, ale může zanechat i trvalé následky.

Vzteklina se na našem území už téměř nevyskytuje, hrozí ale onemocnění jiná

Vzteklina byla v České republice sice velmi razantně potlačená a nakažení vzteklinou od divokých zvířat je v současnosti velmi málo pravděpodobné, přesto je kontakt s divokými zvířaty nebezpečný. Přenos infekčních chorob z volně žijících zvířat na člověka sice není tak častý, ale mnohem více se vyskytují různé choroby kožní, které se mohou při doteku přenést i na člověka, ať už se jedná o plísně nebo různé parazity včetně svrabu. Léčení kožních nemocí jsou zdlouhavá a mohou postiženému způsobit nemalé problémy.

Spustit audio