Policisté kontrolovali nákladní automobily a autobusy. Zajímal je technický stav i přestávky

14. únor 2014

Na technický stav nákladních vozidel a autobusů se dnes zaměřili policisté na středočeských silnicích. Při celorepublikové bezpečnostní akci je i celníky zajímaly povinné přestávky řidičů i přeprava nebezpečných látek. Kromě jiného kontrolovali i cizince v zahraničních i tuzemských autobusech.

Policisté zastavují řidiče cisterny, která převáží letecký benzin do Pardubic na 12. kilometru dálnice D11 ve směru z Prahy na Hradec Králové.

Řidiče několikatunové cisterny se středočeskou poznávací značkou stavěli v poslední době pouze celníci. Policejním kontrolám se vyhnul.

Kromě cisterny stojí na odstavném parkovišti, kam přivádí další nákladní vozidla policejní auta s majáky přímo z dálnice, i kamion z Polska. Jeho řidič dostal drobnou pokutu, protože mu nesvítilo boční osvětlení. Policistům při kontrolách pomáhají celníci.

Podle Romana Roupce z Celního úřadu pro Středočeský kraj se zaměřují hlavně na přepravu takzvaného ADR.

„Dneska jsme zaměřeni především na kontrolu přepravy nebezpečných věcí ADR a na přepravu vybraných výrobků. To znamená nafta, benzín, různé chemikálie, plyny nebo paliva,“ vyjmenovává Roupec.

Hrozí vysoké pokuty

Řidičům někdy ve výbavě vozidla chybí maličkosti, za které ale také dostávají pokutu. „Na výbavu ADR musí mít povinnou výbavu, třeba hasící přístroje, povinné vybavení pro případ nehody, to znamená ucpávky kanálů nebo absorbenty,“ upřesňuje Roupec.

Autobusy dnes zajímaly i úředníky z ministerstva dopravy. Chtěli se přesvědčit, jestli se v zájezdových autobusech nebo i v mezistátních linkách nepřepravují cizinci bez platných povolení k pobytu. Na žádného takového ale nenarazili.

Obecně nečastějšími prohřešky řidičů je podle Michala Hodbodě z Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezídia problematika technického stavu nákladních vozů a autobusů. „To znamená, že vozidla jsou technicky nezpůsobilá. Problematika sociálních předpisů, nedodržování bezpečnostních přestávek, problematiky přepravy nebezpečných látek,“ doplnil.

Za nedodržení bezpečnostních přestávek hrozí řidičům vysoké pokuty. „Na místě může policista uložit pokutu do 5 tisíc korun,“ upřesnil Hodboď a dodal, že někteří řidiči nákladní automobilů dokáží obelstít záznamové zařízení ve vozidle za pomoci magnetů tak, že řidič vozidlo normálně řídí a přitom se mu na speciální kartu zapisuje nařízená bezpečnostní přestávka. I na to se ale policisté během kontrol zaměřují a magnety dokáží odhalit.

autor: duch
Spustit audio