Popáleniny ze sluníčka pomůže zklidnit černý čaj

16. srpen 2023

Není popálenina jako popálenina. Tu od žehličky nebo grilu okamžitě strčte pod studenou vodu. Spálenou kůži od sluníčka můžete ošetřit obkladem s vychlazeným černým čajem a krémem s kyselinou pantothenovou.

Popáleniny si můžeme způsobit při mnoha letních aktivitách – například při grilování nebo zavařování. Stačí, abyste se trochu opařili při přípravě kávy a na kůži může zůstat nepříjemná jizva.

Jak tomu předejít? To nejdůležitější je popáleninu zchladit - nejlépe strčit minimálně na 5 minut pod tekoucí studenou vodu nebo dát do kyblíku s ledem, který máte připravený na chlazení vína.

Černý čaj jako součást lékárničky

Jak ale pečovat o popáleniny od sluníčka? I v tomto případě uleví studený obklad, ovšem nejlépe z uvařeného a vychlazeného černého čaje, který pomůže spáleniny zklidnit a zchladit.

Následně je vhodné potírat postižené místo krémem nebo pěnou s kyselinou pantothenovou. Tu můžete mazat i kolem puchýřů, které se bohužel mohou po silnějším spálení od sluníčka také objevit. Především, pokud si kůži od sluníčka spálíte, postižené místo již držte zahalené a nevystavujte ho opět slunečnímu záření.

Puchýř nikdy neodstřihávejte ani nestrhávejte

Pokud se nějakým nedopatřením puchýř strhne, červená kůže pod ním je velmi náchylná k infekci a zanícení. Na puchýře ale nikdy přímo jakoukoliv léčivou mast nenanášejte a pozor na opětovné slunění! Nová kůžička pod zahojeným puchýřem je růžová a velmi náchylná ke spálení a především k trvalé pigmentaci, pokud jí opět rychle vystavíte na sluníčko. Doba, kdy bude možné jít s novou kůží po puchýřích na slunce, je velmi individuální.

Raději nic neuspěchejte. Nová kůže musí nejprve zbělat. To je individuální proces, který může trvat 2 až 4 týdny. Pokud letos slunění takto přeženete, raději si další opalování postiženého místa dopřejte až v příštím roce anebo si opalujte jinou, nepostiženou část těla.

Nejlepší je především prevence

Nejvíce spálenin od sluníčka si způsobíme, pokud se sluníme během poledne v čase od 11 do 15 hod. Pokud už musíte být v tomto čase na slunci, raději si nechte dlouhý rukáv nebo kalhoty z lehké prodyšné látky a vezměte si široký sluneční klobouk a sluneční brýle.

Pomoci může i dostatečné množství karotenu, který se užívá dlouhodobě již před létem. Ovšem spáleniny kůže si můžete způsobit neopatrným sluněním i v případě, že máte v těle karotenu dostatečné množství.

Spustit audio