Pořiďte si programovatelné zástrčky, zlepšíte si spánek a ušetříte, radí odborník

8. únor 2022

Elektrosmog nevidíme, a přitom je všude kolem nás. Doma na nás červeným okem v pohotovostním režimu svítí televize, satelitní přijímače, wifi a další domácí spotřebiče.

„Poprvé na digitální smog upozornila tzv. německá Flensburská výzva, kterou němečtí lékaři podepsali v roce 2000. Ta upozorňuje na neviditelné a nežádoucí účinky elektromagnetických polí, které – i když mají minimální odběr – produkují elektromagnetické záření. To má velký vliv na naše zdraví,“ říká Tomáš Sysel z Institutu zdravého bydlení.

Ve výzvě se mluví o skřípání zubů, bolesti hlavy, únava. Tyto problémy byly pojmenovány jako nevysvětlitelné zdravotní probémy. Je to dáno tím, že jsme trvale pod nějakým elektromagnetickým zářením. U bolestí kloubů chodíme na rehabilitace a součástí léčby je tzv. magnet. Ale ten je na 10–15 minut. Ale doma jsme mnohdy pod elektromagnetickým zářením 24 hodin denně. Televize, audio ve stand by režimu, wifi, mobilní telefony…

Internetová seznamka

V ložnicích máme u stolků většinou radiobudík nebo na vzbuzení mobilní telefon. Většina ložnic se neobejde bez televize, přitom její přítomnost je v této místnosti velmi kontraproduktivní. Stejně tak jako radiobudík trvale připojený do sítě. Doporučují se radiobudíky na baterie.

Všechny spotřebiče by měly být od hlavy vzdálené minimálně 70 centimetrů až jeden metr. Tam, kde máme hlavu, nejvíce vnímáme záření, i když o něm nevíme. „Velkým nešvarem jsou i mobilní telefony, které si většinou přes noc i nabíjíme. Spánek mohou rušit i příchozí SMS nebo emaily,“ říká Tomáš Sysel.

Síťový kabel

Počítač a tiskárna také nemají místo v místnosti, kde spíme. Na to je pracovna nebo obývací pokoj. Vypínejme na noc wifi připojení. „Televizi, satelit, přijímač i audiotechniku na dálkové ovládání opatřete programovatelnými zástrčkami, které ve vaší nepřítomnosti nebo nepoužívání spotřebiče vypnou a ušetříte nemálo peněz za klidový režim,“ radí odborník.

Dlouhodobý vliv elekrosmogu na naše zdraví není ještě úplně prozkoumán, ale už teď se ví, že podporuje rakovinotvorné bujení.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio