Portus Praha provozuje v obci Slapy chráněné bydlení a sociálně terapeutickou dílnu. Klienti z tamní potravinářské dílny voní česnekem

15. květen 2022, aktualizováno

Portus Praha, z.ú. je přístavem pro lidi s mentálním postižením, aby mohli důstojně bydlet, pracovat, rozvíjet se a svobodně žít v běžném prostředí uprostřed ostatních lidí. Portus je organizátorem známé sbírky Akce Cihla, provozuje sociální podnik Dobroty s příběhem v Davli u Prahy nebo chráněné bydlení a sociálně terapeutickou dílnu v obci Slapy. V tamní potravinářské dílně se loupe česnek pro Dobroty.

Sociálně terapeutická dílna na Slapech funguje od roku 2001, ve všední dny od 8 do 16 hodin. Je určená dospělým lidem s mentálním znevýhodněním a pomáhá jim v získávání a rozvoji pracovních a sociálních dovedností, které mohou využít v běžném životě, nebo v uplatnění se na trhu práce.

Do této sociálně terapeutické dílny chodí převážně klienti chráněného bydlení z Fary i Na Vyhlídce, což je další objekt na Slapech, který provozuje Portus Praha. Do dílny docházejí také klienti další služby, kterou je podpora samostatného bydlení.

A co sociálně terapeutická dílna nabízí?

- činnost v potravinářské dílně (čištění česneku),

- sezonní práce na zahradě v areálu dílny či na pracovišti u spolupracujících partnerů (Farma Slapy, obec Slapy aj.),

- zdokonalování ve čtení, psaní, počítání, orientaci po okolí,

- tvořivou dílnu, kreativní činnosti (podle ročního období a zájmu klientů),

- finanční a PC gramotnost,

- činnosti pro domácnost – praní, žehlení, úklid, vaření,

- další činnosti, podle potřeb klientů

Hudební nástroje pro páteční Muzicírování

Každý pátek se na Faře koná Muzicírování, skupinová práce, která se zaměřuje na využití prvků hudby, divadla, pohybu. Konají se tu zkoušky FaraBandu, kapely, složené z klientů a profesionálních muzikantů. Jak jim to ladí, můžete zjistit třeba 2. 6. 2022 od 19 hodin v Kavárně Terapie v Praze na Výtoni.

Svetlana Pokorná - Vrablecová, metodička Portus Praha, z.ú., říká: „Po covidovém období se snažíme klienty znovu více zapojovat do společenského života, což obnáší například návštěvu kavárny, divadla, kadeřnictví, ale taky koncerty, výlety, dovolené.“

Zváni jste také na letošní slavnostní zahájení veřejné sbírky Akce Cihla v pátek 17. 6. od 12 hodin v pražských Riegrových sadech.

Spustit audio