Poškozený most rozdělil město Velvary, objížďka měří několik kilometrů

7. leden 2015

Oprava jediného mostu přes Bakovský potok ve Velvarech na Kladensku se táhne už dlouhé měsíce. Kraj totiž most v havarijním stavu zavřel v červenci loňského roku pro automobilovou dopravu. Lidé tak museli chodit pěšky nebo byli odkázaní na deset kilometrů dlouhou objížďku.

V prosinci konečně správa silnic postavila na místě provizorní přemostění. Od začátku ledna je ale přejezd přes potok opět zavřený. Jezdily po něm přes zákaz těžké kamiony, které ho poškodily, a tak ho stavaři opravují. Město je tak opět rozpůlené.

Obyvatelé Velvar jsou ze situace nešťastní. Na jedné straně města je náměstí, obchody a škola, na druhé straně hlavně domy a školka. „Jezdíme z druhé strany od Hospozína, takže synovi zastavím u školky a on musí jít do školy sám přes most,“ říká jedna z maminek. „Máme na druhé straně příbuzné, ale objížďka trvá skoro 15 minut a hlavně silnice jsou tam v katastrofálním stavu,“ dodává další obyvatelka Velvar. Velké problémy mají i podnikatelé. „Není tolik zákazníků, protože kolem neprojíždějí. Takovou třetinu ‚kšeftů‘ nám to v loňském roce sebralo,“ posteskla si jedna z obchodnic.

Starosta města za sdružení Oživme Velvary! Radim Wolák chodí kontrolovat opravu provizorního přemostění každý den. Podle něj má víc než půl roku trvající situace obrovský dopad na místní živnostníky. „Jsou tady lidé, kteří se nemohou dostat do školky nebo do centra, hlavní problém je ten, že průjezd městem se zmenšil a živnostníci mají poloviční tržby,“ dodává starosta.

Most ve Velvarech je uzavřen

Na havarijní stav skoro 200 let starého mostu upozorňovalo město Středočeský kraj už skoro dva roky. Hejtman Miloš Petera za ČSSD ale říká, že udržovat silnice a mosty v kraji není nic snadného. „Středočeský kraj má ve správě 8,5 tisíce kilometrů silnic 2. a 3. tříd a vedle toho asi 1.600 mostů a mostků. To jsou jiná čísla, než mají jiné kraje. To se nevymlouvám, tady mohlo dojít ne k pochybení, ale ke zdlouhavému procesu přípravy tohoto projektu,“ vysvětluje hejtman Petera.

Hejtman zároveň slibuje, že původní most opraví kraj v průběhu tohoto roku. Stavební firma teď opravuje poničené provizorní přemostění, po kterém se auta znovu projedou snad už v druhé polovině ledna. Aby po něm nejezdily těžké kamiony, budou hlídat městští policisté.

Spustit audio