Postavte si na zahradě čmelín. Čmeláci se vám odvděčí bohatou úrodou

12. duben 2020 15:20

Před sto lety žilo v Československu téměř 30 druhů čmeláků. V posledních desetiletích ale u nás některé druhy téměř vyhynuly. Naštěstí existují nadšenci, kteří se snaží čmelákům usnadnit život a stavějí jim čmelíny. Stačí mít kousek zahrady anebo balkon v paneláku.

„Čmeláci jsou užiteční opylovači, to ví každé malé dítě,“ říká spoluautor webových stránek „čmeláci.cz“ Petr Dobrý. „Na rozdíl třeba od včel medonosných létají i poměrně brzo na jaře, takže pěstitelé meruněk je velmi toužebně vyhlížejí, protože meruňky opylují pouze čmeláci.“

Na zahradě na kraji Černých Voděrad má Petr Dobrý několik různých domků pro hmyz. Ve stínu pod vrbou jívou stojí čmelín. Vypadá jako obyčejná krabice ze dřeva. Postavit čmelín ale není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. „Pro čmeláky je důležité, že to musí být z opravdu silného dřeva, protože oni nesnáší výkyvy teplot,“ vysvětluje Petr Dobrý. Uvnitř krabice je dlouhá chodbička a také bavlněná výstelka, která drží teplo.

Vstupní otvor ještě chrání bezpečnostní klapka. „Kromě lidských nepřátel mají i spoustu přirozených nepřátel, jako je zavíječ čmeláčí. To je taková malá noční můrka, která vleze do čmelína, tam naklade vajíčka a ty její larvičky dokážou to čmeláčí hnízdo velmi rychle zlikvidovat.“

Dřevěný čmelín si můžete postavit na zahradě

Rozšířit počet chovatelů čmeláků pomáhají webové stránky čmeláci.cz. Zájemci o chov čmeláků tam najdou základní informace, ale také rady a zkušenosti dlouholetých chovatelů. Stačí mít kousek zahrady nebo balkon v paneláku a můžete začít. Zruční chovatelé si čmelín vyrábějí sami, začátečníci mohou čmelín koupit ve specializovaném obchodě.

Spustit audio