Pozor na falešné plynaře

15. únor 2005

Středočeská plynárenská znovu varuje své zákazníky před podvodníky, již se vydávají za její pracovníky. Zaznamenala totiž další případ falešného plynaře, tentokrát v Mukařově na Říčansku.

Koncem loňského roku se pokusil vylákat peníze od zákazníka za připojení plynu muž v Kladně. Žádný pracovník plynárny ale nemá oprávnění vybírat od zákazníků peníze, uvedla mluvčí společnosti Sylvie Šindelková. Mladý muž se vydával za pracovníka plynárny a vylákal od osmdesátiletého muže z Mukařova 10 000 korun. Pachatel si u staršího muže telefonicky dohodl schůzku, aby s ním domluvil vnitřní instalaci plynu a cenu za práci. Příští den si muž v červených montérkách ve věku 25 až 30 let přišel pro desetitisícovou zálohu s tím, že co nejdříve nastoupí k práci. Důvěřivý pán mu peníze vydal, ač ještě neměl vybudovanou přípojku plynu k pozemku, a vnitřní instalace u něj proto nepřipadala v úvahu. Od té doby se už muž, který mu zanechal papírek se jmény Novák a Sklenák a neexistujícím telefonním číslem, neozval. Středočeská plynárenská nabádá všechny, kteří si zařizují plynofikaci domácnosti, k větší obezřetnosti. Obchodní zástupce plynárny má u sebe vždy průkaz zaměstnance i průkaz totožnosti. Zákazníci si mohou totožnost pracovníka STP ověřit na bezplatné telefonní lince 800 100 828, a to denně od 08:00 do 15:00.

Plynárna připomíná, že platby za zřízení plynovodní přípojky přijímá hotově jen při podpisu kupní smlouvy na dodávku zemního plynu v zákaznické kanceláři STP. Pokud zákazník uzavírá smlouvu doma s obchodním zástupcem, platí poštovní poukázkou nebo převodem na účet.

Spustit audio