Pozor na ledovku! V noci na úterý hrozí i v našem kraji

22. leden 2018

Na západě a jihozápadě Čech bude dnes pozdě odpoledne a večer sněžení místy přecházet v mrznoucí srážky s tvorbou ledovky. V noci na úterý se bude ledovka tvořit zejména ve Středočeském a Ústeckém kraji.

O výskytu ledovky informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí pro kraje Karlovarský, Plzeňský a část jižních Čech od 17.00 do úterních 09.00. Pro Prahu a části Středočeského, Jihočeského a Ústeckého kraje výstraha platí až od 21.00.

Řidiči a chodci by podle meteorologů měli věnovat zvýšenou pozornost místním podmínkám a sledovat dopravní zpravodajství.

Situace v krajích
Například v Karlovarském kraji v pondělí ráno místy sněžilo a teploty přes noc klesly pod nulu. Sjízdnost silnic je tak zhoršená, hrozí náledí a místy na nich leží rozbředlý sníh. Server dopravniifo.cz varuje před námrazou i na dálnici D6 u Louček. Z kraje ale zatím nejsou hlášeny žádné závažné komplikace.

Silnice v Plzeňském kraji jsou se zvýšenou opatrností sjízdné, řidiči ale musejí počítat místy s rozbředlou vrstvou sněhu, mlhami nebo s námrazou. Ve vyšších polohách Šumavy, kde se vozovky udržují pouze inertním posypem, je na silnicích ujetá vrstva sněhu krytá drtí, informuje Ředitelství silnice a dálnic.

Na Bruntálsku ráno komplikovaly dopravu sněhové jazyky na vozovkách a na Opavsku jsou silnice místy namrzlé. Komunikace jsou ale se zvýšenou opatrností sjízdné v celém regionu.

Na silnicích v Krkonoších a Orlických horách leží ujetá vrstva sněhu o síle až deseti centimetrů. Ujetý sníh leží i na řadě nesolených silnic nižších tříd v ostatních částech Královéhradeckého kraje.

V Pardubickém kraji už sníh leží jen na menších silnicích ve výše položených oblastech. Většinou je uježděný, někde leží i jeho zledovatělá vrstva. Vše je s opatrností sjízdné, informují silničáři.

zdroj: ČTK
Spustit audio