Praha dokončuje rekonstrukci barokního Clam-Gallasova paláce. Bude plně přístupný veřejnosti

12. březen 2022 12:00

Clam-Gallasův palác v centru Prahy po více jak třech letech restaurátorských prací i větších oprav postupně získává zpět svou krásu. Významná palácová barokní stavba byla také údajným působištěm Mozarta. Právě jeho odkaz chce hlavní město také využít. Celková revitalizace by měla stát asi 460 milionů korun a první prostory by se měly otevřít veřejnosti již letos v létě.

V 18. století byl Clam-Gallasův palác jedním z center kulturního a společenského života. Údajně zde vystupovali například Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven nebo Josefína Dušková. Ke svému původnímu účelu by se měl palác v některých ohledech vrátit - bude jediným barokním palácem v Praze plně přístupným veřejnosti. Po rekonstrukci by zde mělo Muzeum města Prahy umístit významnou expozici k baroku, v dalších prostorách by pak mohla být restaurace, kavárna nebo galerijní obchod. Část prostor by pak město mohlo využívat pro společenské a kulturní akce.

Rekonstrukce pražského barokního Clam-Gallasova paláce

„V hlavním městě chceme více zpřítomnit Mozarta a jeho odkaz a posílit pozici Prahy na kulturní mapě Evropy. Na poli vážné hudby máme určitě co nabídnout. Česká historie se pyšní jmény jako Josef Mysliveček, Bedřich Smetana, Leoš Janáček a mnoho dalších. Budeme velmi rádi, pokud se podaří přetavit tento bohatý potenciál v konkrétní výsledek,“ říká Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy pro kulturu a cestovní ruch.

Hlavní město chce po rekonstrukci tento palácový komplex v historickém centru města více otevřít Pražanům, kteří v posledních letech neměli příliš možností tuto turistickou zónu navštěvovat.

autor: JMys | zdroj: Magistrát hl. m. Prahy
Spustit audio