Prázdninové tábory si užívají tisíce dětí, hygienici jsou ve střehu

10. červenec 2014

Letos se na rekreaci do přírody vydá ve Středočeském kraji přes 17 tisíc dětí. Ke konci června bylo hlášeno 172 akcí. V pohotovosti jsou proto i hygienici. Kontrolují tábory a další rekreace už od června, kdy tyto akce začaly.

Obvykle zvládnou během celého léta zkontrolovat třicet až padesát procent rekreací. Vždy alespoň jednu z každého turnusu.

Vedoucí odboru hygiena dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Jana Tomicová říká, že situace se rok od roku zlepšuje a problémů ubývá. Například loni hygienici zjistili během 148 kontrol celkem 14 závad.

Víc než polovina z nich se týkala nedostatečné zdravotní dokumentace dětí nebo organizátorů. Šlo také o problémy se zajištěním pitné vody, nebo se stravováním dětí. V těchto případech organizátoři akce většinou závady hned napravili.

Zlepšování situace hygienici přičítají zkušenostem zavedených organizátorů tradičně hlášených akcí. Pokud už se nějaké problémy najdou, pak většinou v případě nových rekreací.

Hygienici mají i doporučení pro rodiče, kteří zvažují, jestli své dítě poslat na nový tábor, kde ještě nebylo. Radí, aby si rodiče vždy zjistili reference na danou rekreaci.

A kdyby měli jakékoli pochybnosti, mohou zavolat přímo na Krajskou hygienickou stanici Středočeského kraje, kde jim mohou říct, jestli jde o zavedenou akci. A jaké s ní mají zkušenosti.

autoři: Alena Rokosová , duch
Spustit audio