Přecházení chřipek a viróz je hazard se zdravím

12. únor 2020

Období chřipkových epidemií vrcholí. Ovšem je velký rozdíl mezi chřipkou a běžným virovým respiračním onemocněním. Chřipka je natolik závažné onemocnění, že nás většinou donutí zastavit, ulehnout, a léčit se.  A tím si paradoxně ochráníme zdraví. Radí MUDr. Petr Grenar.

S virovým i chřipkovým onemocněním není radno si zahrávat. Při neléčení a přecházení nemoci nám totiž hrozí nepříjemné zdravotní následky, které nás mohou dokonce invalidizovat. Léčba a klid alespoň v prvních dnech onemocnění je pro zdraví velmi důležitá.

Chřipka se projevuje vysokou horečkou a bolestí kloubů i svalů, a v podstatě nás donutí k ulehnutí minimálně na několik dní. Vlastně nám ani nic jiného nezbyde a tím paradoxně předejdeme dalším zdravotním komplikacím. Větším problémem jsou virózy a infekční respirační onemocnění. Obzvláště aktivní lidé se často snaží tato onemocnění zdolat „aktívně“. Tedy nejlépe nemoc přechodit. To je častým problémem především u počínajících respiračních onemocnění a bolestí v krku, které nejsou tak velké, aby nás hned zastavily v činnosti, a většinou je bagatelizujeme. Pokud navíc v podobné indispozici aktivně sportujeme, velmi svému zdraví škodíme. Tady jsou skutečně velká rizika. Jedná se totiž o onemocnění, která mají malé příznaky navenek, ale zasahují hluboko do organismu.

Rizika přecházení chřipky a viróz jsou velká. Aktivita při onemocnění se rozhodně nevyplácí

Bohužel si postižení pacienti neuvědomují, jak moc riskují své zdraví. Při přecházení chřipky a virových onemocnění hrozí vznik chronického zánětu průdušek a u stávajících astmatiků se může velmi výrazně zhoršit jejich astmatický problém. U latentních astmatiků může přecházení těchto nemocí astma naopak přímo vyvolat. Horší jsou i různé další latentní problémy, které se mohou projevit až závažnými komplikacemi. Jedná se o skrytá onemocnění ledvin a skrytá onemocnění srdce. Po přechození chřipky a virózy mohou ještě nějakou dobu probíhat skrytě, ale o to větší a vážnější je jejich problematika ve chvíli, kdy se již manifestují. Tyto zdravotní komplikace mohou pacienta až invalidizovat.

Při onemocnění dbejte na klid a léčbu především v prvních dnech

Během chřipkových epidemií je bohužel realitou, že pokud se s menší virózou vydáme do čekárny k lékaři, nakonec tam díky kapénkové nákaze chytneme ještě něco vážnějšího, třeba skutečnou nepříjemnou chřipku. Pokud vám není opravdu velmi zle a netrpíte velmi vysokou horečkou, zkuste nejprve alespoň na 2 – 3 dny ulehnout a poctivě se zaléčit běžnými léčebnými prostředky. Tedy klid na lůžku, dostatek tekutin, vypotit se a na pomoc užít vitamin C a antipyretika, která máte již vyzkoušená.

Vždy je lepší řešit malý problém, kterým nemoc začíná, než řešit závažné následné komplikace

K včasnému zaléčení viróz ostatně slouží i tak zvané dny na zotavenou, které mohou zaměstnanci využít v pracovním poměru. Jestliže tuto možnost nemáte, vyplatí se vzít si na několik dní pro zotavení i dovolenou. Právě proto, abychom nemoc skutečně zažehnali hned v začátku. Pokud totiž tělu dopřejeme čas k zotavení a počínající nemoci věnujeme pozornost, většinou brzy odejde a nezpůsobí komplikace. Samozřejmě, pokud se stav do tří dnů nezlepší, je na místě vyhledat lékaře.

Spustit audio