Před intenzivním sluněním si nechte preventivně zkontrolovat mateřská znaménka

18. květen 2022

Jarní sluníčko už hřeje v plné síle. Mnozí už mají za sebou i první jarní opalování. Ovšem s tím souvisí i ochrana kůže. Opalovací krémy ale nic nezachrání, pokud máme problém s mateřskými znaménky. Mezi nejobávanější patří kožní nádory. Jejich vznik hrozí nejen z přílišného slunění, ale také z poranění mateřských znamének.

Opalovací krémy neřeší všechny možné problémy, které nám přemíra slunce může způsobit. Mezi nejobávanější patří kožní nádory. Jestliže se na vaší kůži vyskytují nějaká mateřská znaménka nebo pihy, určitě je na místě prevence. Obzvláště před letní dovolenou někde u moře, kde se očekává zvýšené slunění.

Kožní nádory mohou mít při pozdním záchytu fatální následky. U některých je léčba téměř nemožná. Nejnebezpečnější kožní nádor je tzv. melanom, kterému je třeba věnovat pozornost nejen v letních měsících.

Při vzniku aktivního melanomu je nutný včasný záchyt. To znamená, že se musí objevit ve stadiu, kdy ještě není aktivní a začíná se pouze probouzet z latentního stavu.

Je možné melanom odhalit dříve než se zaktivuje?

Každý má na těle nějaké mateřské znaménko nebo pihy. Ne z každého se ale melanom může vytvořit. S tzv. mateřskými znaménky se skutečně narodíme, ale v průběhu života se objevují další hnědé nebo tmavé skvrny, které jsou ve skutečnosti pigmentace.

Některá mateřská znaménka jsou skutečně „nevinná“ a naopak jiná mohou potenciálně způsobit zhoubný nádor. Je nutné zavčas navštívit kožního lékaře, aby se specifikovalo, jestli je znaménko potenciálně nebezpečné a pokud ano, věnovat mu pozornost.

Nečekejte, až se melanom zaktivuje! Jediná ochrana je prevence. Čím dříve se potenciální melanom objeví, tím lépe. Mateřská znaménka i pihy jsou velmi dlouho neaktivní a tzv. „němá“.

Znaménka a pihy, které jsou potenciálně nebezpečné, bývají výrazně tmavší, až do černé barvy. Jestliže nějaké znaménko začne svědit nebo růst, šířit se nebo krvácet, na nic nečekejte, vyhýbejte se slunci a co nejdříve navštivte kožního lékaře.

Slunce může spící melanom velmi rychle aktivovat

Nebezpečné je především opalování zjara, kdy kůže ještě není na slunce zvyklá. Není dostatečně pigmentovaná a při prvním kontaktu se slunečním zářením po zimě se hned spálíte. Sluneční záření pak proniká do hloubky kůže a může tam způsobit jakékoliv problémy.

Při opalování je pak nutné vzít v úvahu to, jaký jste fototyp, i jak se před slunečním zářením chráníte. Nejčastěji spojujeme vznik melanomu se sluněním, ale velký spouštěč může být i zranění. Při poranění se může latentní karcinogenní proces spustit. Při zranění pihy nebo mateřského znaménka lékaře vždy ihned navštivte.

Spustit audio

Související