Infekce tetanu hrozí především při aktivitách v přírodě

27. duben 2022

Přichází jaro a blíží se i aktivní letní období. Tedy čas, kdy většina z nás bude pracovat na zahradě, chodit do přírody a sportovat. Právě v přírodě nám nejvíce hrozí infekční nákaza - tetanus. Tetanus není možné účinně léčit. Jediná účinná léčba je prevence. Tedy očkování.

Tetanus způsobuje bakterie Clostridium tetani. Infekci nejčastěji předchází úraz s otevřenou ránou. Příznaky se projeví po latentní době 10 – 15 dní formou bolestí hlavy a tuhnutím šíje, křečemi, nemožností polykat a vysokými teplotami. Pacient je odkázán na infuze a na silnou antibiotickou terapii.

Dříve toto onemocnění nebylo léčitelné. Díky antibiotikům je v současnosti vyléčení možné, ale jediná skutečně účinná léčba je prevence. Tedy očkování. Díky očkování tetanus už není tak častým onemocněním, ale u neočkovaných se ještě může projevit.

Zdrojem infekce může být i menší poranění

Původce onemocnění se běžně vyskytuje ve střevě člověka a zvířat, především hovězího dobytka a koní, dostává se do půdy a prachu a může kontaminovat poraněné tkáně.

Ačkoliv nakažení nejčastěji předchází úraz nebo znečištěná rána, infekci je možné získat i pouhým říznutím. Tetanus může být kdekoliv a každý úraz, který může být zdrojem infekce, je nutné ošetřit i proti tetanu.

Očkování začíná už v dětství

Při krvavém zranění se automaticky se přeočkovává už po více než 5 letech od očkování. Pokud jste ztratili očkovací průkaz, informací o očkování vám sdělí praktický lékař.

Při změně lékaře se ale může ztratit i lékařská dokumentace. V tom případě je možné v laboratorním vyšetření zjistit hladinu protilátek a podle toho zvolit očkovací postup. Z pravidla se druhá očkovací dávka aplikuje 6 týdnů po první a třetí následuje po půl roce. Další dávky pak přichází po 15 letech do věku 60 let, poté 10 let. Při krvavém úrazu je nutné přeočkování.

Spustit audio

Související