Předvelikonoční půst, svátek Velká Šivova noc a čínský Nový rok

21. únor 2015

Popeleční středou zahájili křesťané postní dobu. Po masopustu nastaly čtyřicetidenní přípravy na Velikonoce, největší křesťanské svátky. Půst nemusí být jen odpírání jídla; lidé se mohou dočasně vzdát třeba používání některých věcí, které jim ulehčují život. Je možné zkusit chodit pěšky namísto jízdy automobilem, odepřít si kontakt s médii nebo se načas vzdát nakupování či určité částky peněz, kterou je možné věnovat potřebným.

Tento týden oslavili hinduisté jeden ze svých nejvýznamnějších svátků – Mahá-šiva-rá-tri, což můžeme přeložit jako Velká Šivova noc. Středobodem veškerých oslav a uctívání je pán Šiva, jeden z trojice božských principů podle hinduistické tradice. Kořeny tohoto svátku jsou ale mnohem starší a hlubší, slavil se ještě před vznikem hinduismu, a to vždy den před prvním jarním novoluním podle indického kalendáře, které nastává koncem února nebo začátkem března.

Ve čtvrtek začal nový rok podle čínského kalendáře – nastal rok Dřevěné Kozy; bude trvat až do 7. února roku 2016. Koza je v čínské mytologii symbolem mateřství, klidu, pokoje a harmonie.

Papež František přijal tento týden během obvyklé středeční audience skupinu gay a lesbických katolických věřících ze Spojených států. Sice je veřejně nepozdravil, což u některých skupin dělá, ale homosexuální poutníci si i tak udělení audience vykládají jako vstřícné gesto vůči své menšině.

V Číhošti si lidé zítra (22. března 2015) připomenou 65. výročí smrti tamního faráře Josefa Toufara. Kněz byl brutálně utýrán v komunistickém žaláři, kam ho unesla tajná policie po takzvaném číhošťském zázraku, kdy se v Toufarově kostele při nedělní mši svaté záhadně rozhýbal kříž na oltáři. V současné době probíhá proces blahořečení Josefa Toufara. Jeho smrt připomene mše, kterou bude v kostele Nanebevzetí Panny Marie od 11.00 hodin sloužit kardinál Dominik Duka.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.