PŘEHLEDNĚ: Noví zastupitelé volí svá vedení. Kdo povede města ve Středočeském kraji

25. říjen 2022 06:59, aktualizováno

Jan Konvalinka z ANO, Michael Kašpar ze Změny pro Kolín, Soňa Chalupová z ODS i Iveta Koulová z TOP 09 zůstávají nadále v čele svých měst i další čtyři roky. Rozhodla o tom nová zastupitelstva, která se scházejí po zářijových komunálních volbách. Uzavřené koalice ale často mají jen těsnou většinu mandátů. 

V městech a obcích Středočeského kraje volí noví zastupitelé svá vedení. Jak do dopadlo? 

Beroun

Starostkou zůstává Soňa Chalupová z ODS, místostarosty Michal Mišina z ANO a Dušan Tomčo za Nezávislé Berouňáky. Koalice Nezávislí Berouňáci, ODS a ANO má v 21ti členném zastupitelstvu těsnou většinu 11 mandátů. Vítězné sdružení voleb Společně pro Beroun zůstává v opozici.

Brandýs nad Labem - Stará  Boleslav

Novým starostou souměstí Brandýs nad Labem - Stará  Boleslav je Robert Pecha z Vy jste město. Právě toto sdružení utvořilo koalici s ODS, Piráty a hnutím Zdraví Sport Prosperita. Společně mají v zastupitelstvu těsnou většinu 11 z 21 mandátů. Vítězné sdružení nezávislých Naše dvojměstí s Podporou občanů, jehož lídrem byl bývalý starosta Vlastimil Picek, jsou v opozici. Místostarosty jsou Jan Chleboun z ODS, Jan Jirovský z Vy jste město a Patrik Zandl z Pirátů. 

Dobříš

V Dobříši vznikla koalice ODS, STAN a KDU-ČSL s Nezávislými, dohromady má 12 z 21 křesel. Starostou zůstává občanský demokrat Pavel Svoboda, místostarosty jsou Tomáš Vokurka z ODS a Jindřiška Romba ze STAN. 

Hořovice

Starostkou Hořovic na Berounsku se stala volební jednička vítězného uskupení SNK Horovize Věra Veverková. Místostarostkami jsou Eva Kaufmanová (ODS) a Věra Eschnerová (SNK Horovize). Rozhodli o tom zastupitelé na pondělním ustavujícím zasedání. "Město povedou tři ženy, to tu v Hořovicích ještě nebylo," řekla Veverková ČTK. Veverková v čele sedmitisícového města nahradila Jiřího Peřinu (dříve ČSSD, nyní Jistota a budoucnost), který byl starostou dvě volební období. Do zastupitelstva se nyní nedostal.

Kolín

Starostou je opět Michael Kašpar ze Změny pro Kolín, na postech místostarostů zůstávají Iveta Mikšíková a Michal Najbrt ze stejné strany. Pokračuje i před čtyřmi lety utvořená koalice Změny pro Kolín, Volby pro Kolín a Kolíňáci. Společně mají v zastupitelstvu 20 z 27ti křesel, v opozici skončilo pouze hnutí ANO. 

Králův Dvůr

Starostou zůstává i čtvrté volební období Petr Vychodil z ODS. Místostarosty jsou Jan Šilhavý z Nezávislí Králův Dvůr, Jitka Egartová z ODS a Josef Antoniv ze STAN. V Králově Dvoře pokračuje koalice ODS, Nezávislí Králův Dvůr a STAN, která má 9 ze 17 mandátů.

Kutná Hora

Starostou Kutné Hory se stal lídr kandidátky ODS a TOP 09 Lukáš Seifert. Prvním místostarostou zastupitelé zvolili dosavadního starostu Josefa Viktoru (ANO) a druhou místostarostkou volební jedničku Vize Kateřinu Špalkovou. Seiferta v tajné volbě podpořilo 18 z 26 přítomných zastupitelů. Jeho protikandidáta Štěpána Drtinu (Piráti) šest zastupitelů.

Libčice nad Vltavou

Město povede nově Petra Pelešková s místostarostkou Terezou Nehasilovou, obě z Libčického občanského spolku. Ten ve volbách v patnáctičlenném zastupitelstvu získal 7 křesel. Koalici utvořil se sdružením Společně pro Libčice, které má jeden mandát. 

Mělník

Změnu ve vedení hlásí Mělník. Ctirada Mikeše ze sdružení Mé město střídá ve funkci starosty Tomáš Martinec z ODS, místostarostou bude Petr Kowanda z ANO. Koalice složená z ODS a TOP 09, ANO a Mělník 2022 s podporou Strany soukromníků má v 21členném zastupitelstvu 11 mandátů. 

Mladá Boleslav 

Primátorem Mladé Boleslavi byl na ustavujícím jednání zastupitelstva zvolen Raduan Nwelati, lídr kandidátky ODS. Od 33 přítomných zastupitelů získal ve veřejné volbě 26 hlasů. Koalice ANO+Volba pro Mladou Boleslav, ODS s TOP 09, STAN a Hlas pro Boleslav má v 33členném zastupitelstvu 26 míst. Nwelati byl jediným kandidátem na primátora, město vede od roku 2006. Podle koaliční dohody bude primátorem do března 2024, pak si vymění funkci s prvním náměstkem Jiřím Bouškou z vítězného uskupení ANO+Volba pro Mladou Boleslav.

Mnichovo Hradiště 

Novým starostou Mnichova Hradiště na Mladoboleslavsku je dosavadní místostarosta Jiří Plíhal z vítězného sdružení Žijeme pro Hradiště. Nahradí Ondřeje Lochmana z téže strany. Lochman končí po osmi letech starostování kvůli pracovnímu vytížení a zůstává neuvolněným místostarostou.

Nymburk

Ve středu se poprvé sešli také zastupitelé v Nymburce. Volby tam vyhrálo hnutí Nymburk s klidem, které má dohromady se svým koaličním partnerem ODS 12 z 21 křesel v zastupitelstvu. Starostou bude další čtyři roky Tomáš Mach, lídr vítězného hnutí. Místostarosty jsou Bořek Černý, Stanislava Tichá (oba Nymburk s klidem) a Zdeněk Vocásek z ODS.

Příbram

Ve funkci starosty pokračuje Jan Konvalinka z ANO. Místostarostové jsou Vladimír Karpíšek z ANO a Miroslav Peterka z ODS. Město povede koalice ANO a ODS, která má ve 27 členném zastupitelstvu těsnou většinu 13 mandátů. V opozici skončilo 5 stran a hnutí.  

Sedlčany

Novým starostou Sedlčan se stal Ivan Janeček ze Šance pro Sedlčany, vystřídal Miroslava Hölzela z ODS, který už na starostu nekandidoval. Místostarostou zůstal Zdeněk Šimeček z ODS.

Unhošť

Vedení Unhoště zůstává stejné. Podobně jako před čtyřmi lety byla starostkou zvolena Iveta Koulová z TOP 09 a místostarostou Vladimír Šůla ze Sdružení nezávislých kandidátů. Koalici utvořily TOP 09, SNK a sdružení Zdravá Unhošť. V 19ti členném zastupitelstvu má 11 mandátů. 

autor: jum
Spustit audio