Premiéru mladoboleslavského divadla zachránil Petr Bucháček

12. prosinec 2008

Doslova s krizovou situací se muselo narychlo vypořádat městské divadlo v Mladé Boleslavi. Sedm dní před uvedením druhé letošní divadelní premiéry Strážný anděl vážně onemocněl hostující herec Miroslav Moravec, který ztvárňuje jednu z hlavních rolí. Vedení divadla po dohodě s režisérem proto muselo na poslední chvíli najít jinou alternativu a oslovilo herce mladoboleslavského souboru Petra Bucháčka. Ten statečně roli přijal a dohnal všechny zkoušky. Podrobnosti pro vás má Jana Huzilová...

Ředitel divadla František Skřípek označil nynější situaci v divadle za dosud největší krizi při přípravě premiéry za 15 let trvání souboru. Hra Vlastimila Venclíka Strážný anděl se odehrává ve Vídni a pojednává o postupné proměně vztahu mladší pečovatelky ke staršímu muži, o něhož se stará.

K této původně rozhlasové hře dalo první impuls náhodné setkání při jedné z premiér v Mladé Boleslavi: Potkal se tam autor, Vlastimil Venclík, s ženou, která mu vypověděla svůj vlastní životní příběh. Později na popud divadla autor svoji hru zdramatizoval a upravil přímo pro mladoboleslavský divadelní soubor.

V režii Rudolfa Felzmanna hraje v hlavní ženské roli pečovatelky Eva Horká. Dále zde vystupují Ivana Nováčková, Roman Teprt, Eva Reiterová, Martin Hrubý a Dagmar Teichmannová.

Slavnostní premiéra se uskuteční v pátek 12. prosince od 19:30.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio