Přesazujeme a prořezáváme pokojovky

Stýská se vám po práci na zahradě? Věnujte péči malé bytové zahrádce, tedy pokojovým rostlinám. Začněte u fíkusů a ibišků. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„V lednu začínáme s přesazováním a řezem pokojových rostlin. První na řadu by měly přijít fíkusy a ibišky. U bromeliovitých rostlin pak nesmíme zapomenout, že růžice, ze které jsme vyřízli suchá květenství, už nikdy nevykvete. Překáží v růstu těm novým, odspodu rostliny narůstajícím. Proto ji opatrně vyřízneme.

V péči o pokojové rostliny děláme jednu zásadní chybu, vyplývá z mylné představy o životě květin. Myslíme si, že v zimě nepotřebují, kromě trochy vody, vůbec nic. Ale ony rostou i v tomto období. Uběhl teprve necelý měsíc od zimního slunovratu, ale ony to vnímají. Pro lepší start do sezony, vitálnější reakci po přesazení, bychom je měli zhruba jednou za šest týdnů (do slunovratu) za měsíc (po slunovratu), přihnojit.

Takzvaný vlnatý červec často trápí orchideje rodu Phalaenopsis

Když se pustíme do přesazování, všechny květiny prohlédneme, jestli se na nich nezačínají množit nějaké potvory. Například puklice (milují třeba oleandry, citrusy), molice, svilušky (ty si moc nevybírají). V případě, že je objevíme, můžeme takzvaně zabít dvě mouchy jednou ranou. Použijeme hnojivo s obsahem insekticidu nebo hnojivové tyčinky s insekticidy. Pohnojí a škůdce omezí, zlikvidují.“

Spustit audio