Preventivní postřik proti škůdcům a chorobám může zamezit zničení úrody ovoce

24. březen 2023

Abychom měli kvalitní úrodu, musíme o stromy a keře pečovat. Ve stadiu rašení pupenů, do doby před rozkvětem, je třeba ovocné stromy ošetřit proti všem přezimujícím vývojovým stádiím škůdců: mšic, svilušek, mer, puklic, štítenek nebo píďalek. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

Dřív některé choroby držely při zemi zimní mrazy, jiné možná i síra ze spalování uhlí. Nižší letní teploty a srážky také nepřály jejich většímu rozvoji. Počasí, jaké bývalo, se v brzké době nejspíš nevrátí. A tak musíme nějak reagovat. Meruňky bez ošetření proti monilinióze v době květu nemusejí dozrát. Stejné to bude i s kadeřavostí broskvoní.

Prakticky na všech ovocných stromech také přezimují škůdci. Vajíčka, larvy, někdy i dospělci. Proti nim ošetřujeme v době, kdy se začínají probouzet. Používá se olej s přídavkem insekticidu. Pokryje se jím prakticky celý strom (keř), aby si přípravek našel vajíčka mšic nebo svilušek i v těch nejmenších skulinkách.

Pokud se postřik podaří načasovat až do doby, kdy je odpolední teplota nad 15 až 17 °C, má toto ošetření velmi dobrý účinek i na květopase jabloňového. Působí dotykově, proto je důležité zasažení, omytí celé rostliny. Vhodnější je hrubší postřikovací tryska.

U strupovitosti jádrovin je dobré jako prevence vysazování rezistentních odrůd jabloní a pak i chemická ochrana preventivně už od fáze „myšího ouška“ až do konce června. Největší pozornost je třeba věnovat stromům od fáze růžového poupěte do 2 týdnů po odkvětu, tou dobou střídat povolené přípravky. Jejich výhodou je, že účinkují i proti padlí. Lze využít i přípravky, které jsou doplněny o listové hnojivo se stopovými prvky. Postřiky jsou určeny proti škůdcům způsobujícím červivost ovoce (pilatky a obaleči).

Na zahrádce můžeme ošetřovat preventivně. Koho ale zajímá, jak na tom se škůdci v sadu je, může se obrátit na oddělení ochrany ovocných plodin VŠÚO Holovousy. O monitoringu škůdců v ovocných zahradách jsme psali v Rukověti zahrádkáře 2015. Najdete ji na webu zahradkari.cz.

Další informace si poslechněte v reportáži.

Spustit audio

Související