Příbram dostala od Evropy na čistírnu

5. leden 2005

Příbram dostane z evropského Fondu soudržnosti 6,345 milionu eur (asi 190 milionů korun) na rekonstrukci čistírny odpadních vod. Celkové náklady jsou odhadovány na 274 milionů korun. Ministerstvo zemědělství městu přislíbilo dotaci 16 milionů korun a Evropská investiční banka poskytne bezúročný úvěr 60 milionů korun, řekl dnes příbramský místostarosta Ivan Šedivý.

Dalších až 30 milionů korun je na rekonstrukci připraven poskytnout provozovatel městských vodovodů a kanalizací, společnost 1. Středočeská vodárenská (dříve Aqua Příbram). Modernizace čistírny začne ještě letos. V nejbližší době město vypíše výběrové řízení na supervizora a na dodavatele. Od toho se bude odvíjet i termín dokončení, který je plánován na konec roku 2006 nebo začátek roku 2007. Zastaralá čistička pracuje na hranici svých možností. Její původní část byla zprovozněna v roce 1961, nová v roce 1983.

O dotaci z Evropské unie Příbram neúspěšně žádala už dříve. Evropská komise tehdy ale její žádost zamítla kvůli neprůhlednosti výběrového řízení na nového provozovatele vodohospodářského majetku města. Stala se jím firma OMI Česká republika. Radnice ale později po vzájemné dohodě smlouvu s OMI vypověděla. V novém výběrovém řízení pak vyhrála Aqua.

Spustit audio