Příbram může slavit, kvůli koronaviru se sezona nedohraje a nikdo z 1. ligy nesestoupí

23. červenec 2020

Nadstavbová skupina o záchranu se v první fotbalové lize nedohraje a do druhé ligy nikdo nesestoupí. Podle Ligové fotbalové asociace (LFA) znemožnil dokončení skupiny výskyt nového koronaviru v týmu Opavy, která ve čtvrtek musela do dvoutýdenní karantény. Ligový výbor proto v nejbližších dnech sezonu nejvyšší soutěže předčasně ukončí.

V šestičlenné skupině o záchranu zbývala sehrát dvě kola, která byla už na začátku července odložena kvůli několika případům koronaviru v týmu Karviné. Tři zápasy se měly hrát dnes a tři v neděli. Nález covidu-19 u jednoho hráče Opavy ale dokončení sezony znemožnil. Vzhledem k dvoutýdenní karanténě Slezanů by se skupina o záchranu nestihla dohrát do 2. srpna, který byl nejzazším termínem.

Žádný z trojice týmů Karviná, Opava a Příbram, jimž hrozil pád do druhé ligy, tak nesestoupí. Do nejvyšší soutěže prošly vítězné Pardubice a druhá Zbrojovka Brno, třetí Dukla Praha nepostoupí. Příští ročník první ligy bude hrát 18 týmů.

FA zatím zbylá dvě kola odložila. Mandát k ukončení soutěže má ligový výbor, který zasedne v nejbližších dnech, zřejmě hned v pátek. „S ohledem na nemožnost dohrát všechna utkání první ligy ve stanoveném nejzazším termínu do 2. srpna bude ligový výbor v nejbližších dnech nucen učinit rozhodnutí o ukončení soutěžního ročníku první ligy bez určení konečného pořadí družstev,“ uvedla LFA v prohlášení.

Zbylé dvě nadstavbové skupiny o titul a o Evropu se dohrály. Konečné pořadí sice nakonec nebude určeno, Slavia Praha ale o obhajobu mistrovského primátu nepřijde.

Nákazu koronavirem u jednoho hráče v opavském týmu oznámila jen pár hodin před čtvrtečním plánovaným domácím zápasem s Olomoucí ředitelka krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová. Nejmenovaný fotbalista podle ní začal mít zdravotní problémy v úterý nebo ve středu, do té doby trénoval s týmem.

zdroj: ČTK
Spustit audio