Příbramské divadlo uvádí Saturnina

8. duben 2009

Příbramské Divadlo Antonína Dvořáka uvádí Saturnina. Jedná se o další premiéru této sezóny a vlastně i o českou - ne-li světovou - premiéru této dramatizace. Na příbramské scéně se pak po létech znovu objevuje herec Pavel Nový. S podrobnostmi přichází Zdeněk Hejkrlík...

V roli vtipného sluhy Saturnina ze stejnojmenného románu Zdeňka Jirotky uvidí diváci herce Vladimíra Seniče. Režisér Milan Schejbal přitom chvíli uvažoval, jestli neobsadí do hlavní role Oldřicha Víznera, který Saturnina ztvárnil ve filmu. Nakonec si to ale rozmyslel. "S Oldou jsme kamarádi. Nedávno jsme se potkali a bavili jsme se o tom. Také on se ale přiznal, že neví, jestli by do toho šel, protože má pocit, že tak, jak je to zachycené v televizním filmu, že už k té roli řekl vše," uvedl režisér.

Představení je také návratem na příbramskou scénu pro herce Pavla Nového. "Prožil jsem tu 12 let v angažmá, bylo tu střídavě oblačno i slunečno, pořád to považuji za svou domovskou scénu, i když teď je mým domovem Ypsilonka a jsem moc rád, že si mne nechali, i když jsem dva roky chyběl," říká Pavel Nový o svém návratu na jeviště po dlouhých zdravotních problémech. V Saturninovi hraje roli doktora Vlacha. "Je to taková zkouška mého mozku. Doktor mi říkal, že je nejvyšší čas, abych zase začal hrát divadlo, abych mohl mozek trénovat," dodává se svým typickým humorem Pavel Nový.

autoři: Von , Zdeněk Hejkrlík
Spustit audio