Příbramské radnici se nezaměstnaní vyplácejí

21. září 2004

Příbramské radnici se vyplácí dát práci nezaměstnaným. Služeb lidí z evidence zdejšího úřadu práce využívají městské technické služby. Většinou pomáhají s úklidem města. Když jim pracovní cyklus skončí, mnozí z nich se snaží získat místo u technických služeb natrvalo, řekl dnes novinářům místostarosta Ivan Šedivý.

Město nyní zaměstnává kolem 30 lidí evidovaných na úřadu práce. "Pozitivní pro ně je, že vedle dávek v nezaměstnanosti dostávají ještě od zaměstnavatele další příspěvky, třeba na oběd. A někteří dostali navíc i odměny," dodal Šedivý. Pokud bude mít pracovní úřad o podobnou spolupráci i nadále zájem, je město připraveno zaměstnat i víc lidí, řekl starosta Ivan Fuksa. Významně by se to podle něj projevilo na vzhledu města. Například letos v létě se i díky posile z řad nezaměstnaných dařilo udržovat travnaté plochy upravené. "Vidět by to mělo být i v zimě," konstatoval Fuksa. Podle Šedivého to má ale paradoxně i negativní dopady. "Lidi jsou zvyklí, že můžou odhodit kdekoliv jakýkoliv papírek a pravděpodobně ho někdo zvedne a uklidí," posteskl si. Odstranit tento nešvar je ale podle něj pouze otázkou výchovy. serveru hokej.cz.

Prvních deset lidí z evidence úřadu práce město zaměstnalo zhruba před dvěma lety. Spolupráce se osvědčila a postupně se rozšiřuje. Město za brigádníky platí zdravotní a sociální pojištění, úřad práce jim vyplácí mzdy, technické služby přispívají na obědy a na pracovní pomůcky.

Spustit audio