Problémy s parkováním na berounském náměstí mají vyřešit nové značky

8. červenec 2009

Na berounské radnici se začaly hromadit stížnosti týkající se parkování na Husově náměstí v Berouně. Právě tady totiž chybělo několik dopravních značek, které by přesně určovaly, kde mohou řidiči parkovat. Někteří motoristi proto svá auta nechávali, kde je napadlo. Vedoucí odporu dopravy proto nechal na náměstí nainstalovat sedm nových značek, které by problémy s parkováním měly vyřešit.

Na problematické parkování upozorňuje už delší dobu berounský podnikatel Pavel Suchopár, který má přímo na náměstí restauraci. Problémy tak má nejen se svým vozem, ale také se zásobováním, a to hlavně ve středu a v sobotu, kdy se tu konají trhy. Podle Pavla Suchopára si na něj městská policie zasedla a on už tak musel zaplatit okolo 15 pokut.

Problém je prý v tom, že parkuje na vyvýšeném místě, který má sloužit jako přechod pro chodce. Jako takový ale není vyznačený, a to ani bílými pruhy a ani dopravní značkou. Problémy jsou prý také se zásobováním, pro které měl mít u restaurace vyhrazené speciální místo.

Velitel městské policie Pavel Novák ale odmítá nařčení z toho, že by strážníci někoho úmyslně pokutovali. Berounskému podnikateli vzkazuje, že zásobovat restauraci může i svým vlastním vozem a dodává, že o tom policie ví a akceptuje to. Podnikatelovo auto by ale mělo místo na stání obsadit jen po nezbytně nutnou dobu.

Berounský podnikatel se přesto rozhodl poslední pokutu nezaplatit a obrátil se na městský úřad, kam poslal svou stížnost. Ta se dostala i k vedoucímu odboru dopravy Miroslavu Jerlingovi, který se jí bude zabývat.

Řešit ale musel také stížnosti jiných obyvatel, kteří si naopak stěžovali na špatné parkování řidičů. Nelíbilo se jim právě už zmiňované parkování na vyvýšením místě. Chtěli tu proto vyznačit přechod pro chodce. Tím by se ale poškodil historický ráz náměstí, které patří do městské památkové zóny.

Hlavní důvod pro to, aby se přechod nevyznačoval je ale ten, že by byl na náměstí jediný a většina chodců by ho stejně nevyužívala. V zákoně přitom stojí, že by po něm měl jít každý, kdo je od něj 50 metrů daleko a chce přejít silnici. Policisté by pak na náměstí museli pokutovat nejen špatně parkující řidiče, ale i špatně přecházející chodce.

Parkování na náměstí teď upřesňují nové dopravní značky. Až doteď městská policie na tuto změnu pouze upozorňovala a motoristi nemuseli za špatné parkování zaplatit ani korunu. Čtrnáct dní, během kterých si mohli zvyknout, už ale uplynulo a teď je pokuta nemine.

autor: Lucie Zemanová
Spustit audio