Proč padají teplotní rekordy právě ve středočeských Dobřichovicích a v Řeži?

14. srpen 2015

Když meteorologové v Česku informují o teplotních rekordech, téměř vždy padnou jména dvou středočeských obcí: Dobřichovic a Řeže. Obě leží nedaleko Prahy a podle odborníků jsou pro úmorná vedra jako stvořená. Leží v údolí poblíž řeky a pár metrů od rozpálených polí a skalních masívů. Naposledy v pátek zaznamenali meteorologové v Řeži 39 stupňů a v Dobřichovicích 38,4 stupně Celsia.

„Meteorologické stanice jsou tam v nižších polohách, v rozmezí 200 – 250 metrů nad mořem, ale proti ostatním stanicím se liší tím, že to nejsou klasické nížinné polohy ale jsou v údolí, která se snáz prohřívají. Stanice v Dobřichovicích je v údolí Berounky, stanice v Řeži je nad údolím Vltavy. V Řeži je to údolí navíc obklopeno skalními formacemi, které se víc prohřívají a kumulují teplo,“ vysvětluje meteorolog Josef Hanzlík. Jeho kolega Martin Tomáš dodává: „ V Dobřichovicích je navíc poblíž stanice i sklizené pole, které se hodně ohřívá.“

„Dobřichovice mají ve všem rekord – jak v pití piva, tak v teplotě. A rybáři tady mají největší ryby,“ smějí se na otázku Českého rozhlasu obyvatelé Dobřichovic u místního obchodu.

Jestli ale letos bude překonaný absolutní český teplotní rekord 40,4 stupňů z 20. srpna 2012 právě v Dobřichovicích si meteorologové netroufají odhadnout. Podle jejich dřívějšího vyjádření by ale letošní prázdniny mohly být nejteplejší a nejsušší v historii měření. Nejtepleji bylo letos v sobotu 8. srpna, kdy bylo v Řeži 39,8 stupně.

autor: duch | zdroj: ČTK
Spustit audio