Prohnaný

8. říjen 2004

Už několik dní tu mluvím o výrazu hon a o slovech, která jsou s ním příbuzná. Probral jsem mimo jiné, jak souvisí hon s honěním zvěře, proč se říká na hony vzdálený, jak s honěním souvisí příslovce honem, co má společného honění s bitím zvířat a proč na slovo vzatý odborník je ve svém oboru honěný. Dnes promluvím o jazykovém zákulisí přídavného jména prohnaný ve významu vychytralý, mazaný, vykutálený.

A neudělám to svými slovy, ocituji pasáž z knížky Slova a dějiny. Její autoři při výkladu původu výrazu prohnaný upozornili na stejný způsob vzniku dalších slov podobného významu. "Patří sem především charakteristika lotrů, podvodníků, šejdířů a podobné čeládky adjektivy jako pálený, vypráskaný, prohnaný, jež původně kvalifikovala delikventy podle vytrpěného mučení. Dnes tato slova vesměs označují vychytralého člověka, který se v lecčems vyzná; původně označovala protřelé jedince, kteří za své kousky prošli soudní torturou, ale vyvázli nezřídka doslova s odřenýma ušima a vždy s cennými zkušenostmi. Pálený byl ten, koho pálili rozžhaveným železem nebo pochodněmi; fikaný, mazaný (nářečně bitý) byl ten, koho zmrskali; prohnaný, vypráskaný, vyšibalý - ten, koho metlami vyhnali z města."

Michal Novotný

Aby byla pasáž z knížky Slova a dějiny úplně srozumitelná, musím dodat, že slovo fikaný naši předkové přejali z němčiny, kde ficken původně znamenalo šlehat prutem. Později tento výraz v němčině dostal, jak píše Pavel Eisner "oplzlý" význam a my jsme tento nový význam také přejali. K německému slovesu ficken jsme přidali předponu pře- , opatřili ho českou koncovkou a vzniklo nám dost vulgární sloveso označující vykonání sexuálního aktu. A ještě jedno vysvětlení. Slova vyšibaný, šibal a také šibenice pocházejí ze starého českého, dnes už jen v moravských nářečích se vyskytujícího slovesa šibat, tedy mrskat. Šibenice tedy původně nebylo zařízení pro výkon trestu smrti jako dnes, ale místo, kde se vykonával podstatně lehčí trest, tedy zmrskání provinilého. A šibal původně nebyl dnešní celkem milý šprýmař, ale zločinec, člověk už jednou potrestaný zmrskáním.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka