Projekt Novoročenky pomáhají. S novoročenkou a obrazem získáte i dobrý pocit

15. říjen 2023, aktualizováno

Dospělí lidé s mentálním znevýhodněním přinášejí originální pohled na svět prostřednictvím obrazů, které malují. V Centru denních služeb Společnosti DUHA pod vedením asistentů a arteterapeutů do obrazů vkládají svoje touhy, přání, radosti a možná i drobná tajemství. Obrazy se pak mohou proměnit v originální novoročenku.

Projekt Novoročenky pomáhají vznikl ve Společnosti DUHA, z.ú., která od roku 1992 poskytuje sociální služby dospělým lidem s mentálním znevýhodněním.

Služba Chráněné bydlení jim umožňuje žít s přiměřenou podporou asistentů v běžných bytech po celé Praze, Centrum denních služeb jim nabízí pobyt ve společnosti a možnost naučit se nové dovednosti důležité pro běžný život, ale i možnost kreativně tvořit.

Terénní služba Podpora samostatného bydlení pak podporuje klienty přímo v jejich bytech v situacích, které vyžadují dopomoc.

Jak se z vámi vybraného obrazu stane novoročenka

Hovoří zakladatelka a manažerka projektu Novoročenky pomáhají, Margita Losová: „Vyberte si z našeho katalogu obraz, my jej zasadíme do vámi vybraného vzoru PFka, doplníme text vašeho přání a zajistíme případně i tisk. A vy svoje PF s dobrým pocitem jenom rozešlete. Originál obrazu vám předáme na vernisáži nebo na jiném setkání. Obraz můžeme zaslat poštou na dobírku.“

Vybraný obraz se může stát originálním motivem novoročenky

Novoročenky lze samozřejmě rozesílat i elektronicky, jako přílohu mailu, vložit je na sociální sítě a podobně. „Vaší jedinečnou novoročenkou, vytvořenou z obrazu klienta, potěšíte přátele i partnery firmy. Zároveň podpoříte dospělé lidi s mentálním znevýhodněním svým finančním darem a zájmem o jejich práci.

Dáváte světu na vědomí, to, v co ve Společnosti DUHA věříme. Věříme, že život každého člověka představuje unikátní hodnotu a že lidé s mentálním znevýhodněním by měli mít stejně jako všichni lidé osobní svobodu při usilování o splnění svých přání a zaujetí vlastního místa ve světě,“ dodává Margita Losová.

Výstava obrazů charitativního projektu Novoročenky pomáhají se koná od 25. do 29.10. 2023 v Novoměstské radnici v Praze. Otevřeno bude od 10 do 18 hodin a vstup je volný.

Katalog obrazů ovšem najdete také na stránkách projektu.

Spustit audio