Protesty proti zápachu v Nymburce: Firma AZOS se brání

1. říjen 2015

Obyvatelé Nymburka a okolí ve středu protestovali proti podniku AZOS CZ, který údajně ve městě způsobuje nepříjemný zápach. Organizátoři demonstrace tím chtěli mimo jiné vytvořit tlak na politiky, aby problém řešili. Chtěli také předat podrobné informace přímo obyvatelům Nymburka.

Na náměstí Přemyslovců se sešlo asi 300 lidí. Většina z nich měla jasno, jak by se problém se zápachem dal vyřešit. „Je to jednoduché: zavřít,“ shrnul možné řešení jeden z účastníků protestu. Podle jeho slov je zápach cítit po celém městě. „Pokud je vítr od východu, je to cítit až v Pístech, pokud od západu tak až v Poděbradech,“ dodal. „Děti si nemůžou hrát na zahradě, nemůžeme ani větrat,“ doplnila jeho slova další protestující. Starosta města Tomáš Mach (ČSSD) jednal kvůli tomuto problému i na ministerstvu životního prostředí. „Tam jsme dostali návrh dvou cest - jednak komunikovat s krajem a jako hlavní cestu jít přes Státní zdravotní ústav,“ potvrdil starosta.

Opakované kontroly překročení limitů neprokázaly

Mediální zástupce firmy AZOS Karel Samec ale říká, že firma je v provozu se všemi potřebnými povoleními. „My odmítáme, že bychom v Nymburce podnikali ilegálně. Nikdo také nechce škodit místním lidem, jak je nám podsouváno. Žádný jiný výrobní provoz v Nymburce a okolí není pod tak stálou kontrolou a tak důkladně prověřený jako AZOS. Ať už se to týká opakovaných kontrol České inspekce životního prostředí nebo posledního měření Státního zdravotního ústavu, které opět neprokázalo žádný vliv na lidské zdraví,“ reagoval na protesty mediální zástupce firmy.

Starosta Nymburka Tomáš Mach (ČSSD) se už dříve obrátil s žádostí o pomoc na ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). Na úterní schůzce na ministerstvu životního prostředí podle starosty zaznělo, že ministerstvo dosud provedlo ve společnosti více než 16 měření a výsledkem všech byly hluboce podlimitní hodnoty měřených látek. Z jejich hlediska je tedy vše v pořádku.

Stavební úřad v Nymburce nyní vede znovu řízení o dodatečném stavebním povolení pro Azos. Krajský soud vyhověl žalobě předsedkyně spolku Permanent Miloslavy Štěrbové a zrušil dřívější rozhodnutí krajského odboru regionálního rozvoje. Štěrbová napadla rozhodnutí středočeského krajského úřadu kvůli vydání dodatečného stavebního povolení a soud jí dal za pravdu.

autor: duch | zdroj: ČTK
Spustit audio