Proti Alzheimerově chorobě preventivně pomůže zdravý životní styl a stimulace mozkové činnosti

21. říjen 2020

Alzheimerova choroba je neurodegenerativní onemocnění, při kterém dochází k nevratným změnám na mozku a poklesu kognitivních funkcí. U postiženého se postupně mění myšlení, paměť, psychika i úsudek. Moderní medicína bohužel stále na tuto smrtelnou nemoc nemá lék. Zdravým způsobem života i aktivní mozkovou činností však můžeme onemocnění do určité míry předejít nebo zpomalit jeho průběh.

Onemocnění Alzheimerovou demencí začíná často již kolem věku 65 a je velmi progresivní. Postižený si často ani neuvědomuje, že se s ním něco děje. Před onemocnění se můžeme chránit pouze do určité míry. Ale některé podpůrné činnosti rozhodně pomoci mohou. Především je ideální mozek stále stimulovat učením se různých dovedností. Například učit se cizí jazyk. Mozek se tím zaměstnává, cvičí se paměť a stimuluje se mozková činnost. Rozhodně je tak možné do určité míry oddálit příznaky Alzheimerovy demence. V tomto ohledu je ideální Univerzita třetího věku, kdy senioři nastupují ke studiu, které jim rozhodně již nepřinese profesní růst, ale nutí je k tomu, aby se snažili studovat. Tím pracují se svým mozkem, zvyšují si znalosti a dovednosti a nutí tak svůj mozek k další činnosti. Do určité míry tak rozvoji Alzheimerovy demence zabrání, případně demence v jakékoliv formě.

Lék v nedohlednu, zázračná pilulka neexistuje

Medicína na Alzheimerovu chorobu stále nemá lék. Zázračná pilulka neexistuje, zbývá nám tedy jediné. Pomoci může dobrá životospráva, pravidelný spánek, minimum alkoholu, žádné kouření… A již zmiňovaná stimulace mozkové činnosti. A to je ta hlavní ochrana.

Volně prodejné léky na podporu mozkové činnosti užívejte pouze po poradě s lékařem

V lékárně jsou volně dostupné různé léky na podporu mozkové činnosti. Přesto je mnohem lepší ochrana zdravý životní styl. Pokud už dochází k signifikantním změnám myšlení a paměti, je potřeba situaci konzultovat se svým praktickým lékařem a léky používat pouze po poradě s ním. Podpůrných preparátů je velké množství, laici se v nich nezorientují a hrozí, že budou ovlivněni reklamou. Léčba pak bude drahá a navíc neefektivní. Pokud chcete opravdu užívat preparáty zaměřené na léčbu demence, vždy je nutné, aby to bylo v souladu s lékařem, jeho zkušenostmi a s jeho náhledem na daný problém.

Spustit audio