Proti úpalu a úžehu může pomoci pouze prevence. Spoléhat na stín a slabou kšiltovku se ale nevyplácí

25. červenec 2018
Kloubouk jako ochrana před sluncem

V létě hrozí při vysokých teplotách a intenzivním slunečním záření nejen spáleniny na kůži. Hrozbou jsou i úpal a úžeh a opalovací krémy nám v tomto případě nepomohou. Úpal vzniká pouze z přehřátí organismu, naopak úžeh si můžete přivodit, pokud dlouho pobýváte na ostrém slunci bez pokrývky hlavy. Základem první pomoci je dostatek tekutin, klid a postupné ochlazování organismu.

Jak problémům předejít radí MUDr. Petr Grenar

Jak by měla vypadat ideální pokrývka hlavy, abychom byli před sluncem dostatečně chráněni…

Slabá kšiltovka rozhodně není ideální…Ideální je klobouk s širší střechou. Chrání i část krku. Jde o to, aby byl vzdušný, aby to byl provsdušněný materiál , který nám udělá stín na hlavou, nad mozkem, a zároveŃ aby byl vzdnšný a procházel tudy vzduzchg, který pomohá k odpařování a ochlazování. Je jedno jak je střecha široká, ale měla by být alespoň 3 – 4 cm. Takže nejlépe to kdysi vyřešily kdysi dámy, které nosily proti slunci paraplíčka a slunečníky a maximálně se chránily před sluncem. V té době byla módou bílá pleť. …Ale musím upozornit, že nosit široký slunečník, který chrání i část obličeje je velmi vhodné i dnes, protože slunce pleň vysušuje a prohlubuje vrásky, urychluje se stárnutí pleti. …Dámy tedy kdysi věděly co dělají…

A co stín? Můžeme se na něj spolehnout?

Pouze do určité míry. Ve stínu se totiž také můžeme opálit, i když ne tak intenzivně. Slunce skutečně opaluje i ve stínu, ale jsou to tzv. odražené sluneční paprsky, které mají pouhou desetinou intenzitu oproti přímému slunci. Takže se nespálíme, ale je tu jedno riziko. Ve stínu se cítíme lépe a můžeme situaci podcenit a myslet si, že nás stín zcela chrání a nepijeme tolik jako na slunci, protože nemáme takový pocit žízně. Ale k dehydrataci dochází i ve stínu a mnohdy i velmi intenzivně. A to pak může vést k dalším zdravotním komplikacím a problémům, které nás mohou v létě potkat. Stín je lepší než přímé slunce, ale můžete i tak dospět k úpalu. Organismus se může přehřát díky dehydrataci i ve stínu. Vždy jde o prevenci.

Prevence je tedy základní přístup. Co tedy mít kromě opalovacího krému v létě vždy s sebou?

Láhev vody, stále jí doplňovat a popíjet…A vhodnou pokrývku hlavy. Sluneční klobouky nejsou pouze módním doplňkem. Jsou nutností, pokud chceme prožít léto v dobré kondici.


 

Spustit audio