Protipovodňová opatření v Berouně možná doplní ochranné vaky z Kanady

12. březen 2010

Letošní rok by se v Berouně měla začít stavět protipovodňová ochrana počítající s mobilními a pevnými hrázemi. Její součástí bude i velký jez, který se v těchto dnech začíná rekonstruovat, a za kterým stojí soukromý investor. Protipovodňová opatření by navíc mohly doplnit také ochranné vaky, které Berounu nabízí Kanada. A i kvůli tomu do města včera přijel honorární konzul České republiky v Kanadě Jerry Jelinek. Jak jednání probíhalo a v jaké fázi je protipovodňová ochrana města, nám přiblíží Lucie Zemanová.

Jerry Jelinek přijal pozvání berounského starosty Jiřího Bessera, který už v minulosti s kanadskou stranou mluvil o možné spolupráci v rámci protipovodňové ochrany Berouna. Při ní by město rádo využilo speciálních ochranných vaků, které mají podle Jerryho Jelinka celou řadu výhod. Vaky se zkrátka přivezou, naplní se vodou a po povodni se opět srolují. Nespornou výhodnou je tedy rychlost, ale i to, že jsou vaky podstatně levnější než pytle s pískem.

Jednání s kanadskou stranou jsou ale teprve na začátku, na rozdíl od jednání s majiteli pozemků, kterých se protipovodňová opatření budou týkat. Město se nakonec dohodlo i s lidmi, kteří byli původně proti hrázím, a tak projektu nestojí nic v cestě. Podle berounského starosty Jiřího Bessera je teď míč na straně Povodí Vltavy a ministerstva zemědělství, kteří budou akci financovat. Povodí Vltavy čeká v tuto chvíli na expertní posudek. Po jeho obdržení je připravené zažádat o dotaci na ministerstvo zemědělství s tím, že se stavbou by se mělo začít na konci letošního roku nebo v prvním čtvrtletí roku 2011.

Součástí protipovodňových opatření bude i velký jez na Berounce, který bude nejen regulovat výšku vody, ale i trhat ledové kry. Jeho rekonstrukce by měla být dokončená v co nejkratším termínu, tedy do konce tohoto roku, s tím, že v roce 2011 se budou dokončovat ještě drobné úpravy terénu. Celá protipovodňová ochrana města včetně hrází by měla být hotová do roku 2013.

autor: Lucie Zemanová
Spustit audio