Průměrná hrubá mzda vzrostla o víc jak 7 procent

3. červen 2003

Češi berou více peněz než loni. Průměrná hrubá mzda vzrostla v 1. čtvrtletí o více než 7 procent na 15.407 korun. Průměrný zaměstnanec si tak vydělával o 1068 korun víc než ve stejném období loni. Nejvíce rostly mzdy ve zdravotnictví, školství a státní správě. Čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Lidé získali více peněz nejen díky vyšším platům, ale také v důsledku poklesu spotřebitelských cen: reálná kupní síla českých obyvatel se zvýšila o rekordních 7,8 procenta, a lidé si tak mohli dovolil utratit o dalších 1000 korun více.

Jak říká Helena Horská z České spořitelny, platy v podnikatelské sféře nerostly zdaleka tak rychle jako mzdy státních zaměstnanců.

"Nejrychleji rostly nominální mzdy v oborech, ve kterých je odměna za práci pod úrovní celorepublikového průměru. Jedná se o zdravotnictví, sociální sféru a školství, kde růst mezd dosáhl téměř 17 procent, respektive 15 procent. Státním zaměstnancům rostly mzdy v průměru o 14,5 procenta meziročně díky zvýšení platových tříd ve státní správě od 1. ledna letošního roku."

autoři: mta , nak
Spustit audio