Průřez historií. Kohoutův dvůr ve Dvoře Králové nad Labem slouží jako muzeum a galerie

7. březen 2017
Česko – země neznámá

Kohoutův dvůr ve Dvoře Králové nad Labem se původně jmenoval Bergerův. Jeho současný název přitom nijak nesouvisí s drůbeží, ale s Aloisem Kohoutem, který zhruba v polovině 19. století upravil bývalý zemanský dvůr k obývání. V prostorách Kohoutova dvora nyní sídlí městské muzeum.

Celý komplex byl původně uzavřeným zemanským dvorem, který v roce 1738 postavil Anasthasius Berger, úředník hraběte Františka Antonína Šporka pro potřeby jeho panství v Kuksu. Z původní usedlosti zůstaly tři objekty: hlavní budova, sýpka a konírna.

V hlavní budově jsou nyní dvě stálé expozice. Prostory ve druhém patře přibližují tradici výroby vánočních ozdob, v prvním patře je expozice věnovaná historii města, kde se mimo jiné připomíná textilní výroba na Královédvorsku. Špýchar slouží jako výstavní síň, galerie a přednáškový sál.

Budovy propojuje pískovcový portál s Bergerovým znakem a jeho monogramem, jemuž dominují tři barokní sochy ze školy Matyáše Bernarda Brauna. Místo nad průchodem zdobí reliéf sv. Floriána. Na ochozu je socha Imakulaty Marie, po stranách sv. Jan Křtitel a Jan Evangelista. Nádvoří dominuje kamenná barokní kašna.

Po stopách minulosti nejen za slavným rukopisem

Historická expozice v Kohoutově dvoře rekapituluje nejvýznamnější dvorské události. A to nejen v podobě písemností. Ačkoliv jedna by vaší pozornosti určitě uniknout neměla, a sice kopie Rukopisu královédvorského (originál opatruje Národní muzeum v Praze). Rukopis dodnes vyvolává vášnivé diskuze jeho obhájců i odpůrců.

Hlavní budova a portál barokního areálu Kohoutův dvůr

Archeologický nález pozůstatků románské apsidy dokazuje, že území města bylo osídleno již ve 12. století. Průřez historií v expozici ale začíná daleko staršími archeologickými nálezy a mapou řeckého zeměpisce Claudia Ptolemaia z druhého století, která potvrzuje znalost zemí okolo řeky Labe.

„Ze středověkých nálezů jsou vystavené mimo jiné železné předměty ze 14. a 15. století a neméně zajímavé jsou husitské zbraně a deník Petra Žateckého, který dokládá účast královédvorského rychtáře Řehoře na koncilu v Basileji v roce 1432,“ přibližuje zastupující ředitelka Městského muzea ve Dvoře Králové nad Labem Dana Humlová a dodává, že ani Dvoru Králové se nevyhnuly války. Zejména válka třicetiletá a rakousko-pruská ovlivnily život ve městě, a proto se i jim expozice věnuje.

„Český Manchester“

Návštěvníci se v historické expozici seznámí také s rozvojem řemeslné výroby a vznikem cechů, které byly důležité pro budoucí rozvoj textilního průmyslu v „českém Manchesteru“, jak se městu v době největšího rozmachu textilnictví říkalo. Za zmínku stojí také plastický model středověkého města, dva poklady pocházející z první poloviny 17. století či restaurovaný originál městského praporu z druhé poloviny 18. století.

Připomínka slavné textilní výroby ve Dvoře Králové nad Labem

„Další stálou expozicí u nás je Křížová cesta, cyklus olejomaleb Jana Václava Bergla, umístěný v podkroví Špýcharu. A aby byla stálá nabídka kompletní, pak se ve sklepních prostorách můžete těšit na plastiky našich předních autorů: Otto Guntfreunda, Jana Štursy, Bohumila Kafky a Josefa Wagnera,“ zve za dvorské muzejníky Dana Humlová.

autor: VaW
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.