První obchodní dům firmy Brouk a Babka stával v Praze na Letné. Nejslavnější je ale Bílá labuť

6. prosinec 2018
Česko – země neznámá

„Ví to otec, ví to matka, kde je firma Brouk a Babka.“ Obrázek dvou brouků, kteří si vykračují bok po boku, a tato říkanka, to byla reklama firmy Brouk a Babka, která obletěla doslova celou republiku. Reklamě samozřejmě předcházel vznik firmy a tomu zase setkání pánů Brouka a Babky.

Potkali se na obchodní škole v Praze. Už tehdy je učitelé vyvolávali v tomto pořadí, i když to nebylo správně podle abecedy. Ale Brouk a Babka prostě lépe znělo. Stejnojmennou společnost založili v roce 1908. A na počátku 20. let 20. století otevřeli v Praze na Letné první obchodní dům.

Vznikl postupným propojením několika domů na Belcrediho třídě (dnes třída Milady Horákové), tvořících jeden blok. A lidé si na nakupování v „obchoďáku“ museli zvyknout. Do té doby byli zvyklí chodit jen do přízemních prodejen. A najednou je čekaly desítky oddělení ve třech patrech, do kterých se mohli dostat moderními výtahy. V obchodním domě byly i další vymoženosti: ústřední topení, telefon v každém oddělení, ventilace a na podlaze parkety.

Firma Brouk a Babka postupně postavila a provozovala řadu dalších velkých obchodních domů, takzvaných Broukáren, které byly ve většině případů funkcionalistickými skvosty. Stály v Moravské Ostravě, Plzni, Brně, Českých Budějovicích, Liberci a Bratislavě.

Pánové věnovali nemalé množství financí na reklamu a do svých obchodních domů zavedli spoustu novinek: samoobslužný prodej, zásilkovou službu, prodej na úvěr, potrubní poštu, eskalátory, dětský koutek nebo odpočinkové zázemí pro zaměstnance.          

Obchodní domy byly rozděleny na 35 oddělení. Kromě těch tradičních, jako konfekce dámská, pánská a dětská, látky a metráž, bytové doplňky, parfumérie a podobně, to bylo třeba zboží pro volný čas , kam patřila kola, šicí stroje, hudební nástroje, radiopřístroje či fotopřístroje. Existovalo také oddělení dětských vozíků (tedy kočárků), oddělení deštníků, holí a rukavic nebo oddělení peří.

Na místě bývalého pivovaru a zájezdního hostince U Podušků, později přejmenovaného na hostinec U Bílé labutě, dodnes stojí asi nejznámější obchodní dům firmy Brouk a Babka. Bílá labuť. Otevřen byl 18. března 1939, tedy tři dny po začátku německé okupace. Mezi první zákazníky patřili vojáci Wehrmachtu, kteří využívali dobrého kurzu marky k české koruně.  

Bílá labuť měla a dodnes stále má obří skleněnou fasádu. Její průčelí je vlastně oknem o rozměrech 18 krát 30 metrů z tabulí ze speciálního vrstveného skla. Byla to tehdy největší zasklená plocha ve střední Evropě. Od roku 1994 je bývalá Broukárna Na Poříčí, Bílá labuť, zapsaná v seznamu památek. Po roce 1948 byla firma Brouk a Babka znárodněna.

 

Spustit audio