První stálou Poštovnu Československého Pony expressu najdete v Suchdole nad Odrou

31. červenec 2023

Romantika jako vystřižená z Divokého západu na vás dýchne, pokud navštívíte první stálou Poštovnu Československého Pony expressu. Jezdci vezoucí přes všechna nebezpečí poštu na svých koních vyjedou zanedlouho opět na trať. A tak máte nejvyšší čas poslat svým blízkým unikátní pohlednici. Poštovnu najdete ve Western klubu v Kletné, části městyse Suchdol nad Odrou v Moravskoslezském kraji.

Unikátní pohlednice, originální razítka, kožené brašny, starý psací stroj, mapy a ocenění na zdech. To vše navozuje atmosféru Divokého západu. Ne náhodou je první stálá Poštovna Československého Pony expressu právě v Suchdole nad Odrou. Toto malé moravské městečko se totiž stalo cílem vůbec první vzpomínkové jízdy.

13. září 1985 vyjel ve čtyři hodiny ráno ze Stříbrné Lhoty u Mníšku pod Brdy na svém koni Stanislav Vodenka, vůbec první jezdec Československého Pony expressu, aby zdolal první úsek trasy dlouhé celkem 400 kilometrů.

Parta romantiků tehdy chtěla uctít hrdinství dávných kurýrů, kteří v letech 1860 až 1861 přepravovali poštovní zásilky z východního na západní pobřeží Spojených států. Navzdory nepřízni počasí a hrozbě napadení indiány. Mladí muži z totalitou svíraného Československa nejspíš v tu chvíli netušili, že zakládají tradici, která potrvá dodnes.

První stálá Poštovna Československého Pony expressu v Suchdole nad Odrou

Trasa se postupně rozšiřovala a možnost sednout do koňského sedla a vézt určený úsek cesty kožené brašny s poštou, se mezi jezdci stala opravdu prestižní záležitostí. Svůj úkol berou stejně zodpovědně, jako jejich američtí předchůdci. Poštu doručí včas a řídí se heslem: „Každý ten jezdec musí být v sedle doma, s koněm dojet, projet, i když hoří Arizona."

Letos v srpnu se uskuteční už 39. ročník Československého Pony expressu. Rozpis startu jednotlivých větví s místy a časy, kdy se na nich jezdci v červených košilích a žlutých šátcích zastaví, najdete na webových stránkách www.pony-express.cz. Pokud se na některém z míst v tu chvíli ocitnete, bude tam otevřena improvizovaná poštovna, kde se písemnosti přijímají i vydávají.

Československý Pony express doprovází červené košile a žluté šátky

Zároveň ale platí, že pokud zavítáte do Westernového areálu v Suchdole nad Odoru, v části Kletné, kdykoli během roku, můžete tam svou poštu podat v podstatě celoročně. A to ve zmíněné první stále Poštovně Československého Pony expressu.

Spustit audio