Psí útulek Dogpoint je místem, kde opuštění pejsci začínají nový kvalitní život

23. prosinec 2022

Opuštěných a týraných psů je bohužel stále mnoho. Pokud mají to štěstí a včas se dostanou do psího útulku Dogpoint nedaleko Maletic u Kouřimi, mohou začít nový život. Díky odborné péči i laskavosti ošetřovatelů se už necítí opuštěně. Kvalitu útulku je ale možné udržet pouze díky laskavé finanční pomoci dárců.

Paní Michaela Zemánková měla vždy ráda přírodu a zvířata. Při studiích na České zemědělské univerzitě v Praze se rozhodla pomáhat pejskům, kteří neměli štěstí na své majitele a skončili v útulcích.

Práci v útulku tak poznala velmi dobře a díky praxi i svému vztahu ke zvířatům si také začínala uvědomovat, že by chtěla útulek vést jinak. Tak, aby v něm pejskům bylo opravdu dobře a dobře se v něm cítili i návštěvníci. Útulek ale není o jedinci, vždy se musí jednat o skupinu lidí, kteří mají stejný cíl a stejnou vidinu. Michaela Zemánková si přesně takové lidi k sobě dokázala najít a v roce 2011 založila soukromé depozitum pro opuštěné a týrané psy – Dogpoint o.p.s.

Místo, kde psům rozumí

Neziskovou organizaci Dogpoint o.p.s. najdete na okraji obce Lhotky u Malotic nedaleko Kouřimi. V čem je tento útulek jiný než ostatní?

Pokud Dogpoint navštívíte, překvapí vás, že psi jsou v dobré pohodě, jsou zdraví, kvalitně živení a je o ně zjevně dobře postaráno. Kotce jsou prostorné a skupinka ošetřovatelů dělá vše proto, aby tu pejsci pouze nepřebývali, ale aby je dále rozvíjela. Každý pejsek má s ošetřovatelem třikrát denně procházku a pravidelnou veterinární péči. Pejsci, kteří mají špatné zkušenosti a chovají se agresivně, mají speciální přistup. To vše ale vyžaduje od pečovatelů odbornou průpravu, znalosti i nadšení a lásku ke zvířatům.

Darujte finanční příspěvek nebo váš čas

Paní Michaela Zemánková je šťastná, že právě takovýto tým se podařilo v útulku Dogpoint vybudovat. Při své práci několikrát přišla do kontaktu s týraným psem. Ačkoliv je to vždy velmi smutné, vidina, že je možné zvířeti pomoci, uzdravit ho a najít mu nový lepší domov, je hnací silou veškerých snah i náročné práce. Pocit štěstí, že se týranému zvířeti podařilo pomoci, stojí za námahu.

Ona sama ale má na starosti především chod útulku a jeho financování. A to je stále obtížnější. Dogpoint je sice na ideálním místě v těsné blízkosti lesa, udržet útulek na kvalitní úrovni je ale stále obtížnější. Velkou pomocí jsou proto všichni milovníci pejsků, kterým jejich osud není lhostejný. Pomoci mohou nejen finančním příspěvkem, ale i časem, který pejskům věnují. Stále více zájemců chodí s místními čtyřnohými svěřenci na procházky od okolních lesů. Na nové „páníčky“ tu ostatně čeká 20 pejsků. Rezervovat si čas venčení i zvolit jednu z variant příspěvku můžete na webových stránkách útulku - www.dog-point.cz

Spustit audio