Ptačí chřipka zasáhla i farmu Vinice ve středních Čechách, tři tisíce kusů drůbeže čeká utracení

19. březen 2021

Ptačí chřipka se rozšířila do dalších tří chovů kachen firmy Perena. Jeden je v Chudonicích v Královéhradeckém kraji, druhý na farmě Vinice ve Středočeském kraji a třetí ve Vápně u Přelouče v Pardubickém kraji.

Nová ohniska v Pardubickém a Středočeském kraji mají po 3000 kusech drůbeže a farma v hradeckém kraji asi 9000. 

"Potvrzuji, že peníze pro chovatele na částečné odškodnění jsou připraveny jako standardní mandatorní výdaj. Všechny chovatele bych zároveň vyzval, aby dodržovali jednotlivé parametry biologické bezpečnosti," řekl ministr zemědělství Miroslav Toman z ČSSD.

V pátek dopoledne ministr oznámil zasažení chovů kachen Pereny v Novém Bydžově - Zábědově a v chovu v Dobřenicích na Královéhradecku. Na likvidaci všech pěti chovů kachen s ptačí chřipkou se budou podílet hasiči, veterináři a policie. Zásah by měl začít v pondělí, potrvá asi tři dny. Veterináři stanoví tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru.

"Začneme v Královéhradeckém kraji návozem techniky, utracení se bude provádět za pomocí kysličníku uhličitého," řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Veterináři předpokládají, že by začali s likvidací drůbeže ve třech chovech v Královéhradeckém kraji. "Ve čtvrtek bychom rádi dokončili utrácení ve dvou chovech ve Středočeském a Pardubickém kraji," řekl Semerád.

Firma Perena na webu uvádí, že je jednou z nejvýznamnějších kachních líhní v Evropě. Společnost sídlí v Chlumci nad Cidlinou a chovy má i na dalších místech na Královéhradecku.

zdroj: ČTK
Spustit audio