PURKMISTR

6. říjen 2003

Posluchač Aleš Zahajský mi e-mailem poslal dotaz na výraz purkmistr. Promluvím tedy dnes o slově purkmistr a zítra přidám významově podobné výrazy starosta, rychtář, konšel a primátor. Až na starostu jde o slova původem cizí, tedy přejatá. Purkmistr například pochází z němčiny.

Ale povězme si nejprve něco o významu slova purkmistr a o vývoji tohoto významu, což posluchače Zahajského, jak napsal, také zajímá. Původně, za středověku, se slovem purkmistr označoval zástupce rychtáře, což tenkrát byl jakýsi vyslanec vrchnosti ve správě města; v královských městech byl rychtář zástupce králův, ale o rychtářovi podrobněji zítra. Z původního zástupce rychtáře se vyvinula hlava města, purkmistr byl něco jako dnešní starosta či spíš primátor, protože toto označení se používalo především ve městech. Což je ostatně vidět na samotném slově purkmistr. Vzniklo ze středohornoněmeckého burgermeister, přičemž burger znamenalo obyvatel města a meister mělo význam mistr ve smyslu představený, vůdce či správce. Burgermeister, v dnešní němčině Bűrgermeister, byl vůdce či představený všech obyvatel města.

První část toho středohornoněmeckého slova pochází z germánského burc, tedy město, původně hrad. Z burc pak vznikla německá slova Burg, město, hrad, a Berg, hora. Ano, odtud jsou všechny ty Petěrburgy, Hamburky, Žamberky, Vamberky a Šumperky. Do příbuzenstva patří i za minulého režimu oblíbené a dnes vlastně nepoužívané slovo buržoazie, které si z germánského burg- utvořili Francouzi a za feudalismu ho užívali jako pojmenování měšťanů, měšťanského stavu. Druhá část slova purkmistr, tedy původního středohornoněmeckého burgermeister, je z latinského magister, představený, náčelník, vůdce, učitel a také správce a dozorce. Toto latinského podstatné jméno je z magis, více, tedy z druhého stupně od magnus velký. Takže do příbuzenstva patří dnes běžně užívaná slova mistr, ministr, magistr, magistrát, magistrála a také magnát a mistrál, což je vítr, kterému Francouzi vlastně říkají "hlavní". Ale to už jsme od purkmistra hodně daleko.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.